Espanjan uusi sensuurivirasto

Francisco Francon diktatuuri perusti vuonna 1951 Informaatioministeriön. Nimen ei pidä antaa hämätä, koska ministeriön tarkoituksensa ei suinkaan ollut informoida ja tiedottaa, vaan sensuroida epanjalaistren silmistä pois kaikki vähänkään kriittinen tieto diktatuurista.

Ministeriö sensuroi lehdistöä ja radiota, myöhemmin myös televisiota. Sensuuri saattoi iskeä aina laulujen sanoihin asti, ja hyvin usein kohteena olivat katalonialaiset lauluntekijät Ramon, Lluis LLach ja Joan Manuel Serrat.

Serrat oli vuonna 1968 valittu esittämään Espanjan euroviisu Lontoossa, mutta koska hän halusi laulaa katalaaniksi, diktatuuri vaihtoi esiintyjän. Nyky-Espanjassa laulun sanoista saattaa saada 3,5 vuoden vankeutta kuten  kävi mallorcalaiselle katalaaniräppärille Valtonycille. Hän siirtyikin Belgiaan, jossa tuomioistuin katsoi laulun sanoituksen kuuluvan sanan-ja ilmaisunvapauden piiriin, ja räppäri sai jäädä Belgiaan.

Tuo diktaattori Francon Informaatioministeriö lopetettiin vasta vuonna 1977, samana vuonna, kun maassa pidettiin ensimmäiset diktatatuurin jälkeiset vaalit.

Nyt tämän ministeriön sensuurikäytäntöjä ovat alkaneet soveltaa Espanjan keskusvaalilautakunnan tuomarit vain kuukausi ennen ennenaikaisia parlamenttivaaaleja. Ensin he määräsivät Katalonian aluehallituksen poistamaan kaikista rakennuksistaan ja tiloistaan keltaiset nauhat, joilla katalaanit ovat ilmoittaneet tukensa nyt oikeudenkäynnissä oleville poliittisille vangeille.

Keltaiset nauhat poistettiin, mutta niitä alkoi nopeastii ilmestyä rakennusten  lähialueille tai sitten nauhojen väri vaihdettiin esimerkiksi valkoiseksi tai siniseksi, koska keskusvaalilautakunta ei ollut hoksannut kieltää kaikkia värivaihtoehtoja.

Pian tämän jälkeen keskusvaalilautakunta iski uudelleen. Espanjan politiikkaan aina olennaisesti kuuluneen ja kuuluvan periaatteen " minä määrään ja komennan" mukaisesti se ilmoitti, että Katalonian aluehallituksen alaiset TV3 ja Katalonian radio eivät saa ohjelmissaan käyttää termejä poliittiset vangit tai maanpakolaiset Brysselissä asuvista entisen aluehallituksen jäsenistä.

TV3:n poliittinen satiiriohjelma Polonia näytti heti, miten typerältä tuollaisen kiellon saa näyttämään. Toimittaja aloitti kertomalla, että emme saa käyttää sanoja poliittiset vangit ja maanpakolaiset, siis mitä sanoja, poliittiset vangit ja maanpakolaiset ja tätä menoa niin, että loppujen lopuksi hän oli sanonut poliittiset vangit 15 kertaa ja maanpakolaiset 17 kertaa.

España es diferente, Espanja on erilainen pätee taas hyvin. Espanja  ilmoittautuu aina läntisten demokratioiden joukkoon, ihan kärkisijoille, mutta en ainakaan minä ole koskaan kuullut, että näissä maissa keskusvaalilautakunnat olisivat alkaneet määräillä, mitä mediassa saa sanoa ja  mitä ei.

Kiellot ovat sitä paitsi varsin valikoivia, sillä ne kohdistuvat vain Kataloniaan. Keskusvaalilautakunta ei kieltänyt esimerkiksi Madridin räyhäoikeistolaista mediaa nimittämästä katalonialaisia vallankaappaajiksi, vaikka missään ei ole näkynyt mitään kaappausta eikä myöskään oikeudenkäynnin syyttäjien kiivaasti etsimää väkivaltaa.

Katalonian television kimpussa ovat erityisesti ahkeroineet kahden oikeistopuolueen PP:n ja Ciudadanos-puolueen puheenjohtajat, valemaisteri Pablo Casado ja niinikään cv:tään näpelöinyt Albert Rivera. Tämän viimeinen poliittinen möläytys oli syyte, että TV3 on nimitellyt puolueen Katalonian johtajaa huoraksi. Se ei pitänyt tietenkään paikkaansa, vaan oli tyypillinen, äärioikeistolaisen ja rasistisen Voxin kanssa veljeilevän Riveran vaihtoehtoinen totuus Trumpin malliin.

Rivera on muuten demarien kansanedustajaehdokkaan, professori Jukka Kekkosen suosikkipoliitikko Espanjassa. Kuvio on aika mielenkiintoinen, koska Riveran toinen inhokki Katalonian itsenäisyysliikkeen lisäksi on Espanjan demarien puheenjohtaja Pedro Sánchez, josta Rivera ja Casado tekivät lähes maanpetturin tämän keskusteltua Barcelonassa aluehallituksen edustajien kanssa.

 

 

anttihalinen
Helsinki

toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu