Espanjan uusi kapina-ase Fairy

Oikeudenkäynti Katalonian edellisen aluehallituksen itsenäisyysmielisiä poliitikkoja vastaan on jatkunut Espanjan korkeimmassa oikeudessa ennakko-odotusten mukaisesti.

Syytetyt ovat tyrmänneet kapinasyytteen. Syyttäjät ovat puolestaan yrittäneet väenväkisin etsiä syytettyjen teoista edes jonkinlaista väkivaltaa, koska lain vaatimaa aseellista väkivaltaa kapinasyytteen perusteluksi ei löydy mistään. Eikä etsintä ole tuottanut tulosta ainakaan monien kansainvälisten tarkkoilijoiden, juristijärjestöjen ja ihmisoikeusjärjestöjen arvioiden mukaan.

Syyttäjät ovat viitanneet muun muassa suuriin ja pieniin itsenäisyysmielisten katalonialaisten mielenosoituksiin, jotka olisivat voineet johtaa väkivaltaan, vaan eivät ole johtaneet. Syyttäjien tulkinta alkaa olla sellaista, että sen mukaan katalonialaisilta voitaisiin kohta riistää yksi ihmisten perusoikeuksista, oikeus osoittaa mieltä kannattamiensa asioiden puolesta. Tilanne voi  olla se, että katalonialainen kadulla kyltti kädessä on selvä yllytys väkivaltaan ja kapinaan, ellei peräti terrorismiin.

Muutamalta Espanjan edellisen, oikeistopuolue PP:n hallituksen ministeriltä näyttää todistajanaitiossa kadonneen  muisti tai ainakin se on toiminut hyvin valikoivasti.

Pahiten tuosta taudista on kärsinyt entinen sisäministeri Juan Ignacio Zoido, joka oli Katalonian vuoden 2017 poliittisesti kuuman syksyn aikana  vastuussa poliisivoimista. Useimmiten Zoidolta kuultu vastaus 2,5 tunnin todistuksen aikana oli:"Tuota asiaa en tunne."

Siinä heräsi tietysti useita kysymyksiä. Miten sisäministeri ei tiennyt, miksi hän oli lähettänyt tuhansia poliiseja Kataloniaan estämään kansanäänestystä, miksi poliisit käyttivät suhteettoman kovaa väkivaltaa äänestyspaikoilla ja kuka käskytti poliiseja väkivaltaisiin toimiin?

Kun syyttäjä kysyi, antoiko Zoido käskyn lopettaa väkivalta(eli äänestäjien pamputtaminen ja muu pahoinpitely), vastaus oli, ettei hän antanut käskyä toimia eikä myöskään lopettaa niitä. Päätöksen tekivät Zoidon mukaan paikalla olleet operatiiviset johtajat eli poliisijohtajat.

Aiemmin todistajanaitiossa käyneet entinen pääministeri Mariano Rajoy ja entinen varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría olivat sanoneet, että nimenomaan Zoido oli vastuussa kansalliskaartilaisten ja Kansallisen poliisiyksikön toimista.

Mutta ei heillekään ollut kaikki jäänyt mieleen. Rajoy ei muistanut keskustelleensa kaksi tuntia Baskimaan aluehallituksen johtajan Iñigo Urkullun kanssa, joka yritti välittää Katalonian kiistassa ennen katalonialaisten itsenäisyysjulistusta ja poikkeustilan julistamista Kataloniaan.

Sáenz de Santamaría oli aiemmin väittänyt yli 400 kansalliskaartilaisen loukkaantuneen kansanäänestyspäivänä; todistajanaitiossa luku yllättäen väheni 59:ään, koska siellä piti puhua valan velvoittamana totta eikä lasketella poliitikoille tyypillistä luikuria.

Vielä huikeampaa tarinaa väkivallasta esitti Espanjan hallituksen entinen edustaja Kataloniassa Enric Millo. Hänen todistuksensa mukaan kansanäänestyksen järjestäjät olivat levittäneet äänestyspaikkakoulujen lattioille Fairya, johon pahaa aavistamattomat poliisit kaatuilivat, kompastelivat, jopa loukkaantuivat ja varustustakin vahingoittui.

Onhan tuo tietysti selvää aseellista väkivaltaa virkavaltaa vastaan, kun  aseena käyttää astianpesuaine Fairya. Ehkäpä Millo yritti auttaa syyttäjiä löytämään sen ns. savuavan aseen eli tässä tapauksessa todistuksen aseellisesta väkivallasta kapinan perusteluksi. Tosin mitään todisteita Fairyn käytöstä Millolla ei sattunut olemaan.

Katalonian oikeudenkäynti on  ollut näkyvästi julkisuudessa ja pysyykin siellä, koska huhtikuun ennenaikaisten parlamenttivaalien kampanjassa oikeistopuolueet, valemaisteri Pablo Casadon PP ja Albert Riveran Ciudadanos sekä äärioikeistolainen, rasistinen, uusfrancolainen Vox-puolue käyttävät sitä keppihevosenaan ja kilpailevat keskenään jyrkimmistä Katalonian vastaisista asenteista.

Jo etukäteen voi sanoa, että vaalikampanjasta tulee likaisin ja herjaavin Espanjan  lähihistoriassa, valheisiin ja erilaisiin poliittisiin törkeyksiin perustuva kampanja, jossa pääaosaa näyttelevät Casado, Rivera ja Voxin pomo Santiago Abascal.

 

anttihalinen
Helsinki

toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu