anttihalinen

Kommentteja Katalonian oikeudenkäyntiin

Katalonialaisten poliitikkojen vastaista oikeudenkäyntiä Espanjan korkeimmassa oikeudessa Madridissa on kommentoitu runsaasti puolustusasianajajien ja syyttäjien alkupuheenvuorojen jälkeen. Kansainvälisellä tasolla on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, miten syyttäjät aikovat perustella kapinasyytteensä; se nimittäin edellyttää Espanjan oman rikoslain mukaan väkivaltaista, aseellista yritystä kaataa vallitseva yhteiskuntajärjestys, eikä sellaisesta ole mitään näyttöä.

Syyttäjät ovat tosin etukäteen puhuneet siihen malliin, että syytettyjen toiminta olisi jatkossa  voinut johtaa väkivaltaan. Ainakin demokraattisen ja riippumattoman oikeuslaitoksen tuomioistuimissa tuomitaan kuitenkin  tehtyjä  tekoja eikä tulevaisuuden mahdollisia tapahtumia, mutta Espanja saattaa toistaa itseään, olla erilainen, España es diferente.

BBC sanoi kommentissaan, että Espanjan oikeuslaitoksen on nyt maailman katseiden kohteena todistettava, että se pystyy takaamaan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin. Eräs skottikansanedustaja epäili juuri tuota puolueettomuutta ja sanoi, että Madridissa on tuomiolla demokratia ja kansojen oikeus itsemääräämiseen, josta katalonialaiset nimenomaan haluaisivat neuvotella.

Yksi puolustusasianajajista Jordi Pina kiteytti asian hyvin. Hän kehotti seitsemää tuomaria oleman vain tuomareita eikä isänmaan pelastajia tai kansankunnan sankareita.

Tuomioistuimen puolueettomuuteen onkin syytä kiinnittää huomiota, koska Espanjan  ylimmät tuomioistuimet muun muassa juuri korkein oikeus ovat läpipolitisoituja. Madridin oikeudenkäynnin puhenjohtaja Manuel Marchena on edellisen hallituspuolueen, oikeistolaisen PP:n tuomari, jonka puolue oli joulukuussa nimittämässä oikeuslaitoksen keskeisen elimen presidentiksi. Kun asia vuoti ennen aikojaan julkisuuteen, Marchena sentään älysi kieltäytyä nimityksestä. Samalla tavalla poliittisesti valittuja ovat myös kuusi muuta tuomaria.

Brittilehti Independent kirjoittaa oikeudenkäynnin olevan pelkkä loukkaus ihmisoikeuksia vastaan ja samalla myös hirveä erehdys. Lehti ei pidä vuoden 2017 kansanäänestystä ja sitä seurannutta yksipuolista itsenäisyysjulistusta hyväksyttävinä, mutta sanoo Espanjan vastauksen olleen kostoa eikä oikeutta. Jos langettavat tuomiot tulevat, ne viedään varmasti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Strasbourgiin.

Harvardin yliopiston oikeustieteen professori Noah Feldman sanoo Bloomsberg-uutistoimiston kirjoituksessaan, että Espanjan valtion toimet katalonialaisia vastaan ovat olleet suhteettomia. Hän tyrmää myös koko Espanjan oikeiston, äärioikeiston ja Madridin median jatkuvan jankutuksen golpesta eli  vallankaappausyrityksestä.

Saksalaisen Augsburgin yliopiston valtiotieteen professori, Espanjan ja Katalonian suhteisiin erikoistunut Peter Krauss sanoo TV-haastattelussaan, ettei katalonialaisia pitäisi syyttää kapinasta, koska mitään väkivaltaa ei ole löytynyt. Kraussin mukaan tämäntapaiset kapinasyytteet ovat tuiki harvinaisia vakiintuneissa demokratioissa; tuo arvio  saattoi olla viittaus siihen, ettei Espanja sitä vielä ole.

Krauss käyttää nykyisen tilanteen selvittämisessä hyvää jalkapallovertausta, jalkapallomaista kun on kysymyskin. Jos pelaat liigassa, jossa tuomarit viheltävät koko ajan sinun joukkuettasi vastaan(kuten katalonialaiset nyt ajattelevat), niin olipa se hyvä tai huono ajatus, yrität luoda oman liigan. Ja sitähän katalonialaiset todella ovat yrittäneet tehdä ja yrittävät varmasti jatkossakin.

Espanjan ulkoministeriön España Global-maineenparantamiskampanjan johtaja Irene Lozano on jälleen lausunut erikummallisuuksia, ilmeisiä vaihtoehtototuuksia. Brittitelevisio Sky Newsin haastattelussa Lozano vertasi Katalonian itsenäisyyskansanäänestystä(1.10.2017) raiskaukseen, siis ihan oikeasti raiskaukseen.

Kun hämmästynyt toimittaja kysyi, vertaatteko te todella kansanäänestystä raiskaukseen, Lozano sekosi sanoissaan, ryhtyi selittelemään ja paikkaamaan pystymättä kuitenkaan korjaamaan suustaan päässyttä todellista sammakkoa. Vähän aiemmin samainen Lozano oli Espanjan hallituksen edustajana julistanut syytetyt syyllisiksi ennen oikeudenkäynnin alkua; ehkäpä hänellä oli sisäpiiritietoa tai suora yhteys oikeudenkäynnin puheenjohtajaan Marchenaan.

Espanjan poliittisesti jännittynyttä tilannetta kiristää varmasti myös entisestään pääministeri Pedro Sánchezin todennäköisesti huominen ilmoitus ennenaikaisista parlamenttivaaleista huhtikuun lopussa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat