anttihalinen

Katalonian oikeudenkäynti alkaa

Espanjan korkeimmassa oikeudessa alkaa ensi tiistaina kauan odotettu ja paljon kohua jo etukäteen herättänyt oikeudenkäynti. Syytettyinä on Katalonian edellisen aluehallituksen itsenäisyysliikettä johtaneita ministereitä, parlamentin puhemies ja Katalonian kahden tärkeimmän kansalaisjärjestön johtajat, seitsemän miestä ja kaksi naista.

Kahden suuren ammatillisen keskusjärjestön puheenjohtajat vaativat oikeudenkäynnin alla vangeille puolueetonta oikeuskäsittelyä. Yhteisessä julkilausumassaan he tyrmäävät syyttäjien esittämän kapinasyytteen, sillä väkivaltaa ei ole näkynyt missään. He pitävät myös perusteettomina pitkiä tutkintavankeusaikoja, jotka pahimmillaan ovat kestäneet jo reilut  toista vuotta. Kyseessä on hyvin pitkälti luottamus Espanjan oikeuslaitokseen, sanotaan julkilausumassa.

Oikeudenkäynnin puolueettomuutta onkin syytä epäillä, sillä Madridin media ja sen lietsoma yleinen  mielipide, poliitikot ja puolueet, osa tuomarikunnasta sisäisessä viestinnässään ovat jo etukäteen tuominneet katalonialaiset syyllisiksi.

Espanjan oikeuslaitoksen täysin politisoidut tärkeimmät tuomioistuimet kuten juuri korkein oikeus ja perustuslakituomioistuin ovat olleet koko Katalonian kriisin ajan nimittäjiensä, lähinnä oikeistopuolue PP:n linjanvetojen myötäilijöitä. Espanjan oikeuslaitos on nyt kostoretkellä katalonialaisia vastaan, jotka ovat loukanneet pyhää francolaista yhden, yhtenäisen ja mieluusti yhden kielen Espanjaa vastaan.

Kansainvälisestä näkökulmasta katsottuna syyttäjäpuoli voi olla heikoilla, koska se on itsepintaisesti, tosiasioista liiemmin välittämättä pitänyt kiinni kapinasyytteestään. Espanjan rikoslain mukaan, toistan sen taas kerran, kapina on väkivaltainen, aseellinen yritys kumota yhteiskuntajärjestys kuten oli kansalliskaartilaisten aseellinen kapina helmikuussa  38 vuotta sitten.

Nyt ei ole kuitenkaan ollut väkivaltaa, eikä aseitakaan ole näkynyt missään muualla kuin poliisien ja kansalliskaartilaisten käsissä. Siksi syyttäjät ja tutkintatuomari ovat joutuneet hieromaan älynystyröitään keksiessään mitä mielikuvituksellisimpia väitteitä kapinan tueksi kuten esimerkiksi sen, että kapinaa voi olla, vaikkei olisikaan väkivaltaa ja aseita sanokoon rikoslaki mitä tahansa. Eräs Katalonian korkeimman oikeuden entinen pitkäaikainen tuomari onkin huomauttanut, että syyttäjien olisi syytä  tutustua paremmin rikoslakiin.

Koska Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont, muutama muu alueministeri ja poliitikko lähtivät pois maasta, tutkintatuomari, PP:n ikioma Pablo Llarena teki heistä luovutuspyynnön Belgiaan, Saksaan ja Skotlantiin perustellen sitä muun muassa juuri kapinaepäilyllä. Muiden maiden tuomioistuimet eivät löytäneet mitään perusteita kapinalle, mutta olisivat ehkä voineet suostua luovutukseen julkisten varojen väärinkäytön perusteella.

Se ei kuitenkaan kelvannut Llarenalle, koska silloin näitä katalonialaisia ei olisi enää voitu syyttää Espanjassakaan kapinasta, joten luovutuspyynnöt peruttiin. Sveitsi ei ottanut luovutuspyyntöä edes käsittelyyn, koska se piti asiaa täysin poliittisena eikä juridisena.

Niinpä syyttäjillä voi olla kova työ vastata puolustusasianajajilta varmasti tulevaan kysymykseen, miksi Espanjassa voi syyttää kapinasta, vaikka sitä ei voi tehdä saman oikeuskäsitykseen kuuluvissa  EU-maissa, ja vakuuttaa samalla kansainvälinen yhteisö asiasta. Se ei tosin taida syyttäjiä juuri kiinnostaa; hehän ovat suuren Espanjan asialla.

Sattaa  myös olla vaikeaa selittää, miksi Katalonian parlamentin entiselle puhemiehelle Carme Forcadellille vaaditaan 17 vuotta vankeutta vain siksi, että hän salli parlamentissa keskustelun ja äänestämisen itsenäisyydestä.

Koko Katalonian prosessi on vahvistanut mielikuvaa siitä, että Espanja ei osaa keskustella ja neuvotella, vaan vain lyödä ja iskea mahdollisimman kovaa. Siksipä maan ulkoministeriö aloittikin laajan ulkomaille suuntautuvan kampanjan España global, jossa se vakuuttelee maan demokraattisuutta ja oikeuslaitoksen itsenäisyyttä. Kampanjan johtajalle Irene Lozanolle sattui hei alkajaiksi mielenkiintoinen moka, kun hän sanoi BBC:n haastattelussa tutkintavankien syyllistyneen rikoksiin.

Rouva Lozano ei ehkä tiennyt, että länsimaisen oikeuskäsityksen, ns.roomalaisen oikeuden peruskivenä on aina ollut olettamut, että syytetyt ovat syyttömiä, kunnes heidät oikeudenkäynnissä syyllisiksi todetaan; yleisen mielipiteen, median ja poliitikkojen teilaus ei siihen riitä, eikä hallituksen edustajan pitäisi etukäteen syyllisyydestä toitottaa.

Katalonian ulkoasianministeri Alfred Bosch tekee puolestaan kiertomatkan Euroopan tärkeimpiin pääkaupunkeihin ja tarjoaa toisenlaisen totuuden siitä, mitä Kataloniassa on tapahtunut ja tapahtuu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minkähän syytteen se eräs kapinaliikkeen näkyvimmistä hahmoista, lentävä mummo, saa? Noituuden yritys?

Toimituksen poiminnat