anttihalinen

CNP ja Katalonia

Vanhan sanonnan mukaan helvetissä kokit ovat Englannista, byrokraatit Saksasta ja poliisit Espanjasta. Sanonta on todennäköisesti syntynyt Francon diktatuurin aikana, kun erityisesti yksi varsin poliittinen poliisiyksikkö Policia Nacional hakkasi, pahoinpiteli ja kidutti diktatuurin vastustajia.

Tämä yksikkö kulki kansan suussa nimellä los grises, harmaat univormunsa värin mukaan. Demokratiaan siirtymisen jälkeen väri vaihtui ruskeaksi; yksikön poliisit olivat sen jälkeen marrones, joiden ampumia kumiluoteja olen minäkäin aikanaan väistellyt ja itkenyt kyynelkaasua lukuissa mielenosoituksissa.

Vaikka ulkokuori vaihtui, eivät ajattelutapa ja käytännöt siirtyneet yhtä notkeasti, jos ollenkaan, uuteen aikaan. Nykyisin yksikön nimi on Cuerpo Nacional de Policia CNP ja univormun väri musta.

Katalonian kriisin aikana CNP on ollut varsin merkittävässä asemassa, osittain salaa, osittain näkyvästi. Vuonna 2012 oikeistopuolue PP:n silloisen hallituksen sisäministeri perusti yhdessä CNP:n päällikön kanssa yksikön sisään 40 poliisin salaisen ryhmän.

Alkoi Operaatio Katalonia, jonka ainoa tarkoitus oli mustamaalata johtavien katalonialaispoliitikkojen maine. Tämä ryhmä vuodatti kesksimiään valheita julkisuuteen Madridin oikeistolehtien, pääasiassa El Mundon kautta. Operaatio paljastui viiden vuoden jälkeen, mutta sen tutkinta hautaantui parlamentin komiteoihin.

CNP:n muskelimiehet yhdessä toisen puolisotilaallisen poliisiyksikön Kansalliskaartin kanssa löivät itsensä maailman uutisiin Katalonian kansanäänestyksen päivänä 1.10.2017. Yhteisvoimin, vanhoja francolaisia perinteitä noudattaen ne pamputtivat tuhatkunta äänestävää ihmistä sairaalakäynnille. Kansanäänestyksen jälkeisinä viikkoina monet näistä urhoista rehentelivät Barcelonan baareissa, haukkuivat katalaania puhuvia ihmisiä ja julistivat olevansa kaupungin valtiaita.

CNP:n Katalonian päämaja on Barcelonan ydinkeskustassa Via Laeitana-kadulla. Espanjan poliisin huonoa poliittista pelisilmää osoittaa se, että samassa rakennuksessa se toimi myös Francon diktatuurin aikana; se kuulusteli ja kidutti diktatuurin vastustajia, pääsipä muutama putoamaankin yläkerroksista kadulle.

Kuluneella viikolla rakennuksen edessä osoitettiin jälleen kerran mieltä sen jälkeen kun CNP:n huppupäiset poliisit olivat pidättäneet ilman minkäänlaista tuomarin pidätysmääräystä kuusitoista ihmistä Gironan alueella.

Pidätettyjen joukossa oli muun muassa kaksi kunnanjohtajaa, Katalonian aluejohtajan sisarenpoika ja ammattilehtikuvaaja. Kunnanjohtajat haettiin kotoaan ja vietiin käsiraudoissa poliisiasemalle. Tosin toisen heistä piti ensin käydä agentin saattelemana ensiavussa käsirautakäsittelyn aiheuttaman rannevamman takia.

 Pidätettyjä epäillään yleisen järjestyksen vaarantamisesta Katalonian kansanäänestyksen ensimmäisenä vuosipäivänä; 400-500 mielenosoittajaa katkaisi silloin luotijunan kulun pariksi tunniksi. CNP:ltä kesti kolme ja puoli kuukautta valita valokuvien perusteella ns.sopivat pidätettävät katalonialaisaktivistien joukosta.

Kun oikeistopuolue PP:n nykyinen johtaja, valemaisteri Pablo Casado puolueen nuorisojohtajana katkaisi kavereineen yhden Madridin valtaväylistä, siis vaaransi yleisen järjestyksen, poliisi ei kolmen kuukauden jälkeen hakenut häntä käsiraudoissa kuulusteltavaksi. Espanjassa on monta tapaa soveltaa lakia, nykyisin erityisesti Kataloniassa.

Gironassa pidätettyjen kunnanjohtajien avuksi tulleelle asianajajalle ilmoitettiin poliisiasemalla, ettei hän pääse sisään, jos puhuu katalaania. Lain mukaan Katalonian toista virallista kieltä katalaania saa puhua julkisissa virastoissa, jollaisia poliisiasematkin tiettävästi ovat.

CNP:n poliisin toiminta muistutti erehdyttävästi  venäläisiä poliiseja Neuvostoliiton miehittämässä Virossa; hehän puhuivat vain"kansajen ystävyyden" kieltä. CNP:n poliisit  haluavat puolestaan puhua vain yhden ja yhtenäisen, suuren Espanjan omaa kieltä, joka ei ole katalaani.

Samanaikaisesti Gironan tapahtumien kanssa paljastui, että ex-katalonialaisjohtajia vastaan pian alkavan oikeudenkäynnin syyttäjät olivat manipuloineet, siis väärentäneet, ainakin yhtä todisteeksi tarjoamaansa videota.

Ja lopuksi vielä asiaa äärioikeistolaisesta, rasistisesta Vox-puolueesta. Se on saanut ainakin yhden nimekkään kannattajan, Espanjan jalkapallon La Ligan puheenjohtajan nimeltä Javier Tebas, joka lupaa äänestää voxilaisia. Ei sinänsä mikään ihme, koska Tebas kuului aikanaan Francon kuoleman jälkeen perustettuun uusfasistiseen Fuerza Nueva-puolueeseen. Näitä entisiä fuerzanuevalaisia on muutenkin alkanut putkahdella näkyviin voxin riveistä.

Jotenkin olen alkanut entistä enemmän uskoa Francon viimeisen hallituksen työministeriä, jonka

 

 

mukaan francolaisuus on pysyvästi Espanjan oikeiston DNA:ssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Espanja on EU:n jäsenvaltio, jonka alueellista yhtenäisyyttä EU puolustaa. Unelma alueiden EU:sta taitaa olla kuollut?

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Voxin myötä koko oikeisto on siirtynyt monta piirua enemmän oikealle. fasismia uusissa vaatteissa voisi sanoa, Vox on erittäin rasistinen ja äärioikeistolainen puolue, jonka pomo on entinen PP:n jäsen ja sanoo, ettei hänellä ole ole mitään sitä vastaan, jos puolueeseen tulee lisää francolaisuutta kaipaavia ihmisiä.
Ei EU ole koskaan puolustanut alueiden Eurooppaa, jos se jollakin tavalla haittaa EU:n muita "visioita" tai tarpeeksi suuria jäsenvaltioita.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Miksi EU ei ole yhtään osoittanut myötätuntoa Katalooniaa kohtaan?

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

EU katsoo asian olevn Espanjan sisäinen, joten ei tehdä mitään. Espanjan hallitus taas kieltäytyy itsepintaisesti edes keskustelemasta kummankin osapuolen, siis Espanjan ja Katalonian, yhdessä sovittavasta kansanään estyksestä, jota Katalonian aluehallitus on jatkuvasti esittänyt. Siinähän sitten nähtäisiin, haluavatko katalaanit lähteä omille teilleen vai ei. Omana kansakuntana heillä tietysti on oikeus itsemääräämiseen, mutta jos toinen osapuoli vetoaa vain perustuslakiin sen sijaan, että muuttaisi sitä, niin ollaan aika tavalla umpikujassa.
Skotit äänestivät itsenäisyydestä, mutta kansanäänestyksessä sitä ei hyväksytty. Samoin saattaisi hyvinkin käydä myös Kataloniassa, mutta mitä pitemmälle sen kanssa vitkutetaan, sitä suuremmaksi katalaanien itsenäisyystahto kasvaa. Veikkaisin, kukaan ei sitä tietenkään tiedä.

Toimituksen poiminnat