anttihalinen

Voxin Espanja

New York Times, yksi maailman johtavista sanomalehdistä kirjoitti hiljan kommentin äärioikeistolaisen, rasistisen Vox-puolueen noususta Espanjan politiikassa. Lehden mukaan Vox saarnaa vanhoja konservatiivisia arvoja, jotka ovat pesiytyneet Espanjan kuningaskuntaan ja sen katolilaisuuteen.

Lehti varoittaa espanjalaisen äärinationalismin kasvusta ja sanoo äärioikeiston palanneen 40 vuotta perustuslain hyväksymisen jälkeen nationalistisen ja maahanmuuttovastaisen Voxin muodossa.

Itse asiassa äärioikeisto ei ollut 40 vuoden aikana hävinnyt mihinkään Espanjasta. Se oli vain piiloutunut oikeistopuolue PP:n suojiin odottamaan uutta tulevaisuutta. Andalucían joulukuisten aluevaalien tulokset kertovat siitä selvää kieltä.

PP sai aluevaaleissa toistakymmenentä vuotta sitten  vajaat 1,8 miljoonaa ääntä; nyt kolme puoluetta PP, Vox ja Ciudadanos saivat yhteensä saman verran ääniä toisin sanoen PP:n kannatus vuoti ja nimenomaan Voxin laariin.

Vox pääsi vaa'ankielen asemaan Andalucíassa, ja ilman sen tukea PP ja Ciudadanos eivät saa aluehallitusta aikaiseksi. Sen mukainen on myös Voxin kumppaneilleen esittämä vaatimuslista. Se kuvastaa hyvin, miltä Voxin haluama Espanja näyttäisi.

Ensinnäkin olisi kumottava machoväkivallan vastaisen toiminnan laki ja puhuttava vain yleensä perheväkivallasta. Vox ei näytä huomanneen, että Andalucíassa ja yleensä Espanjassa perheväkivalta ja machoväkivalta ovat yksi ja sama asia. Viime vuonna 47 naista kuoli puolison, ex-puolison tai ex-kumppanin surmaamina.

Voxin sairastama homofobia ilmenee myös hyvin listasta; lesbojen, homojen, transseksuaalien ja muiden heteroista poikkeavien ihmisten syrjinnän estämiseksi ei ole syytä ryhtyä mihinkään toimiin eikä sukupuolten tasa-arvoa tarvitse edistää.

Historiallisen muistin laki on ollut ja on Voxille jatkuva ärsytyksen aihe. Puolueen mielestä ei ole millään tavalla tarpeellista selvittää Francon diktatuurin massateloituksia tai muita hirmutekoja tai avata joukkohautoja rikosten selvittämiseksi.Samaa mieltä on myös diktaattorin Francoa yhä valkopesevä ja ylistävä säätiö.

Vox vaatii myös 52 000 paperittoman siirtolaisen karkottamista heti. Siinä saattaa puolueen politiikka mennä hakauksiin  Andalucían suurtilojen, vihannesviljelijöiden ja hedelmätarhurien etujen kanssa; hehän ovat vuosikymmeniä häikäilemättä riistäneet nimenomaan paperittomien muodostamaa halpaa työvoimaa.

Vox haluaisi palauttaa maahan diktaattori Francon aikaisen täysin keskitetyn vallan. Mutta koska itsehallintoalueita ei voi ilman perustuslain muutoksia lakkauttaa, niin  aluksi pitäisi ainakin opetus, poliisi ja ja oikeuslaitos ottaa pois niiden toimivaltuuksista ja palauttaa ne Madridiin.

Sanan-ja ilmaisunvapaus eivät myöskään kuulu Voxin suosikkeihin. Se vaatii Andalucían julkisten tiedotusvälineiden tukeen vähintään 50 prosentin vähennyksiä, ja lisäksi kolme neljästä alueen TV-kanavasta pitää sulkea.

Muita Voxin listan asioita ovat muun muassa Gibraltarin palauttaminen Espanjalle,305 vuoden jälkeen, sekä härkätaistelujen, flamencon ja pääsiaäisviikon suojeleminen. Etenkin flamencon ja pääsiäisviikon, Semana Santan suojelu on harvoja asioita, joista kannattaa olla samaa mieltä Voxin kanssa.Semana Santa on todella kokemise arvoinen, kun sevillalaiset panevat pillit pussiin ja juhlivat koko viikon.

Voxin ohjelma muistuttaa monilta osin Puolan ja Unkarin viimeaikaisia touhuja, mutta myös joitakin Francon ajan iskulauseita kuten España es diferente, Espanja on erilainen tarkoittaen, ettei sen tarvitse välittää läntisen Euroopan demokraattisista kotkotuksista.

PP ja Ciudadanos arvostelivat Voxin listaa, mutta vain muutama päivä sen julkaisemnisen jälkeen PP ja Vox allekirjoittivat sopimuksen, joka takasi uuden, oikeistolaisen aluehallituksen syntymisen 36 vuoden demarivallan jälkeen. Jos sama periaatteiden syöminen ja Voxin hyysääminen alkavat toistua muuallakin Espanjassa, tuo iskulause erilaisuudesta alkaa muuttua ikäväksi todellisuudeksi.

 

.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat