anttihalinen

Katalonian perjantai

Katalonia on kuvaannollisesti varpaillaan ennen ensi perjantaita(21.12.) Espanjan demaripuolueen PSOE:n hallitus pitää silloin täysistunnon Barcelonassa. Katalonian itsenäisyyspiireissä sitä pidetään jonkinlaisena provokaationa, vaikka siitä päätettiin jo elokuussa. Poliittinen tilanne on niin jännittynyt, ettei kovin kummoista kipinää tarvita räjähdykseen.

Katalonian kaksi tärkeintä kansalaisjärjestöä Omnium ja ANC ovat ilmoittaneet järjestävänsä suuria mielenosoituksia muun muassa autokaravaaneja tukkimaan Barcelonaan johtavia teitä.Itse Barcelonassa on  pitkin päivää miekkareita, joissa arvostellaan Espanjan hallituksen politiikkaa ja vaaditaan tutkintavankien vapauttamista ennen oikeudenkäynnin alkua.

Neljä tutkintavangeista on ollut syömälakossa  jo kolmatta viikkoa. Ensimmäinen heistä on jouduttu viemään vankilan sairaalaan. Syömälakkolaisten tilasta ovat huolestuneet muun muassa Katalonian piispat. He vierailivat äskettäin vankilassa ja lupasivat tulla uudestaan ennen joulua.

Espanjan piispainkokouksen pääsihteeri ei sen sijaan ollut huolestunut vankien terveydestä, vaan arvosteli katalonialaispiispojen vankilavierailua. Espanjalaispiispojen mielenmaisemasta kertoo sekin, että Córdoban piispa ilmoitti olevansa tyytyväinen Andalucían äskeisten aluevaalien tulokseen, siis äärioikeistolaisen, rasistisen Vox-puolueen voitosta ja pääsystä alueparlamenttiin.

Poliittisen tilanteen kärjistymisen vuoksi pääministeri Pedro Sánchez ja Katalonian aluejohtajat vetosivat viikonvaihteessa dialogin ja neuvottelujen puolesta. Myös pisimpään syömälakossa ollut ANC:n entinen johtaja Jordi Sánchez kehotti Katalonian aluejohtajia järjestämään tapaamisen pääministeri Sánchezin kanssa ja vetosi mielenosoitusten rauhanomaisuuden puolesta. Muutenkin on alkanut kuulua enemmän sovittelevia äänenpainoja.

Tutkintavankeudessa oleva vasemmistolaisen ERC-puolueen johtaja Oriol Junqueras on jo aiemmin varoittanut katkaisemassa neuvotteluyhteyksiä Espanjan hallituksen kanssa. Hän myös kritisoi Tasavallan puolustuskomiteoiden(CDR) nuoria tiesulkujen rakentajia huomauttamalla, etteivät huppupäät lisää kannatusta eivätkä rakenna Katalonian tasavaltaa.

PSOE:n entinen pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero on puolestaan lehtihaastattelussa puhunut tyyliin, jota ei Katalonian kriisin aikana ole kuultu yhdeltäkään Espanjan politiikan kärkinimeltä. Zapateron mukaan Katalonian ex-johtajista ei voi käyttää nimitystä golpistas-vallankaappaajat. Sitä ovat viljelleet päivittäin erityisesti oikeistojohtajat ja Madridin media ja yllyttäneet siten espanjalaisia Kataloniaa vastaan.

Zapateron mielestä Espanjan historiassa nationalismi ja kansallinen identiteetti ovat aina olleet ongelmallisia. Nykyinen poliittinen tilanne on ratkaistava poliittisesti eikä rikoslain avulla, tähdentää Zapatero. Hän ei myöskään kannata Katalonian itsehallinnon lakkauttamista väliaikaisesti kuten tehtiin vuosi sitten perustuslain pykälä 155:n perusteella.

Sataviisvitosen voimaansaattamista ovat vaatineen yksiäänisessä kuorossa oikeistopuolueiden johtajat, PP:n valemaisteri Pablo Casado, Ciudadanos-puolueen Albert Rivera, professori Jukka Kekkosen entinen oppilas, ja Vox-pomo Santiago Abascal, joka lisäksi haluaisi kieltää kaikki Katalonian itsenäisyyttä kannattavat puolueet ja sen päälle vielä kaikkki itsehallintoalueetkin.

PSOE:n katalonialaisen sisarpuolueen pääsihteeri Miguel Iceta on myös ottanut kantaa nykytilanteeseen ja sanonut suoraan, ettei Katalonian itsenäisyysliike ole ollut väkivaltainen. Hän siis tyrmää Korkeimman oikeuden syyttäjien ja tutkintatuomari Pablo Llarenan jatkuvasti toistamat syytteet väkivallasta, jota on itse asiassa nähty vain  Espanjan poliisin kansanäänestyspäivän pamputuksissa.

Kansalaisjärjestö Omniumin johtaja, tutkintavanki Jordi Cuixart on lähettänyt sopivasti ennen hallituksen Barcelonan istuntoa pääministeri Sánchezille kirjeen. Siinä hän vaatii pääministeriä kunnioittamaan Katalonian itsemääräämisoikeutta. Perusteluna vaatimukselleen Cuixart esittää muun muassa uuden mielipidetutkimuksen, jonka mukaan 80 prosenttia katalonialaisista kannattaa kansanäänestystä Katalonian asemasta."On loukkaus demokratiaa kohtaan, ellei tätä todellisuutta ymmärrä", sanoo Cuixart kirjeessään.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat