anttihalinen

Espanjan poiisi pelkää keltaista

Aina silloin tällöin näkyy suomalaisessa ja kansainvälisessä mediassa toive, vaatimus, ettei politiikkaa saa sotkea urheiluun. Se on ns. hurskas toive, joka ei koskaan toteudu, jos poliitiikka painaa urheilua enemmän. Näin kävi eilen sunnuntaina Madridissa.

Real Madridin kotistadionilla San Bernabeulla pelattiin sattuneista syistä Etelä-Amerikan Mestarien liigaa vastaavan Copa de Libertadoresin loppuottelu kahden Argentiinan ja samalla pääkaupungin Buenos Airesin mahtiseuran Boca Juniorsin ja River Platen välillä.

Boca Juniorsin värit ovat keltainen ja sininen, tarinan mukaan siksi, että värejä aikanaan pohdittaessa päätettiin niiksi ottaa sen maan lipun värit, jonka laiva ensimmäiseksi saapuu Buenos Airesin satamaan. Se laiva tuli Ruotsista. 

Bocan innokkaiden kannattajien fanirekvisiitta on pääasiassa keltaista, ja keltaisten huivien, pipojen yms. kanssa he yrittivät päästä stadionille omiaan kannattamaan. Vaan eipä onnistunut; porteilla seisoivat Espanjan valtiollisen poliisin joukot hälytysvalmiudessa ja takavarikoivat bocalaisten hämmästykseksi pois kaiken keltaisen.

Käsky lienee tullut sisäministeriöstä, ja syykin on selvä Espanjan politiikkaa seuraaville, mutta tuskin Bocan ihmetteleville faneille. Katalonian itsenäisyysmieliset ihmiset vaativat keltaisten nauhojen avulla ja näyttämisellä tutkintavankeudessa olevien ex-katalaanijohtajien pääsyä vapaaksi. Keltainen on siis Espanjan hallituksen mielestä vaarallinen väri, sitä ei sovi näyttää edes kahden argentiinalaisen joukkueen välisessä pelissä, mikä ei  tietysti osoita kovin suurta kunnioitusta ilmaisunvapautta kohtaan.

Jostain syystä poliisi ei kuitenkaan käynyt repimässä pelin tuomareilta keltaisia paitoja pois eikä Bocan joukkueen sinisen paidan keskellä olevaa leveää keltaista nauhaa. Saattoi olla poliisijohdon virhe, josta sisäministeriö aloittaa virallisen tutkimuksen.

Espanjan poliisi on muutenkin ahkeroinut tämän keltaisen värin kimpussa muun muassa erään kotietsinnäin yhteydessä takavarikoinut vaaralliselta näyttävän keltaisen pillin.

River Plate  voitti matsin 3-1 ja siitä tuli Etelä-Amerikan mestari yhteismaalein 5-3. Liekö Espanjan poliisin raukkamainen toiminta Bocan värejä kohtaan vaikuttanut tappioon?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

No ilmankos.
Ostamani mandariinit olivat pahuksen happamia - taisivat olla värjättyjä sitruunoita :)

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Täytyy korjata yksi lipsahdus ennen kuin tulee lunta tupaan. Realin stadion on tietysti Santiago Bernabeu. Loppu Santiagosta putosti vahingossa pois puhtaaksikirjoitusvaiheessa.

Toimituksen poiminnat