anttihalinen

Poliisipäällikköjä Espanjan malliin

Espanjassa on lievästi sanottuna mielenkiintoisia poliisijohtajia. Keväällä Barcelonassa jäi kiinni korkea-arvoinen Kansalliskaartin pomo, joka piti salanimellä twitter-tiliä. Sen avulla hän herjasi itsenäisyysmielisiä poliitikkoja, joiden tekemisiä hän samanaikaisesti virallisesti tutki. Jotenkin tuntui siltä, että kansalliskaartilaiselta oli mennyt puurot ja vellit sekaisin.

Eldiario-lehti on tehnyt uuden paljastuksen samanlaisesta salanimitwitter-tilin käytöstä poliisipäällikön todellisten mielipiteiden esittelyyn. Kyse on Navarran itsehallintoalueen korkeimmasta poliisiviranomaisesta Daniel Rodríguez Lópezista, jonka oikeistopuolue PP:n hallitus nimitti virkaansa kuusi vuotta sitten ja sai sitä mitä halusikin.

Salanimen suojissa Daniel on antanut sanansa säilän säihkyä, ja niistä tässä muutama esimerkkki. Katalonialaisen kansanedustajan hän toivotti tervetulleeksi kuuluisaan San Ferminin härkäjuoksuun ja toivoi samalla kansanedustajan jäävän härkien sarvien lävistämäksi, mitä kaikki espanjalaiset iloitsisivat.

Barcelonan pormestaria poliisipäällikkö nimitteli käytännön luku-ja kirjoitustaidottomaksi ja lukuisia Podemos-puolueen johtajia kuvottaviksi. Vuoden 1981 kansalliskaartin vallankaappausyrityksen johtajaa everstiluutnantti Antonio Tejeroa hän puolusti isänmaan miehenä, joka on pyhittänyt sotilaana ja kansalliskaartilaisena elämänsä Espanjan palvelemiseen. Tejeron arvostelu iljettää poliisipäällikköä.

Äärioikeistolaisen, viime aikoina kannatustaan nostaneen Vox-puolueen johtajasta hän veikkaa twitterissään tämän vuosisadan uutta José Antoniota viittauksena Espanjan 20-luvun diktaattorin  poikaan ja Francon fasistien suureen sankariin 30-luvulla.

Kun Eldiario-lehti oli selvittänyt tilin haltijan ja soitti poliisipäällikölle, alkoi tämän puskista herjaavan urhon housut tutista. Ensin hän syytti twitter-tilinsä kirjoituksista veljeään ja sen jälkeen sälytti syyn vaimonsa niskaan. Viimeksi tuli sitten näissä tapauksissa tyypillinen selitys: pitää erottaa yksityinen ja virassa esitetty näkökanta.

Selittelyt eivät tepsineet ja loppujen lopuksi poliisipäällikkö tajusi itse tänä aamuna esittää eronpyyntönsä. Eldiarion mukaan hän olisi jo muutenkin ollut syrjäänsiirrettävien korkeiden virkamiesten listalla.

Kukaan ei tiedä, miten monta vastaavanlaista mätämunaa piileksii Espanjan poliisipäälliköiden ja tuomarien joukossa, jotka twiittaavat ja chattailevat mielipiteitään inhoamistaan poliitikoista, joita he mahdollisesti samaan aikaan tutkivat.

Kun tähän vielä lisää, että lähes 80 prosenttia espanjalaisista tuomareista pitää ylennysten perusteena ennen kaikkea poliittisia suhteita eikä kykyä, taito ja kokemusta tai että kolme ylintä tuomioistuinta ovat läpeensä politisoituja, niin voi hyvin kysyä, mikä mahtaa olla Espanjan oikeusvaltion tila verrattuna esimerkiksi Puolaan, jota EU ansiokkaasti ahdistelee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat