Espanjan uusi Don Quijote

Flanderi on Belgian liittovaltion pääasiassa hollanninkielinen pohjoisosa; sillä on oma hallitus ja parlamentti kuten eteläisellä ranskankielisellä Valloniallakin, jonka parlamentti viime vuonna viivytti Euroopan unionin ja Kanadan vapaakauppasopimuksen hyväksymistä.

Flanderin parlamentti ja poliitikot ovat Katalonian kriisin aikana kritisoineet tiukkaan sävyyn Espanjan valtion toimia ja osoittaneet solidaarisuutta tutkintavankeudessa oleville katalonialaisille poliitikoille, joita Flanderissa kutsutaan kiemurtelematta poliittisiksi tai mielipidevangeiksi.

Espanjan alkukesästä valtaan nousseen sosialistien puolueen hallituksen ulkoministeri Josep Borrell totesi heti alkajaisiksi Espanjan jääneen julkisuustaistelussa pahasti Katalonian jalkoihin; siksi Borrell yrittääkin kaikin tavoin vakuuttaa Euroopassa Espanjan valtion demokraattista luonnetta ja etenkin politisoidun oikeuslaitoksen riippumattomuutta, ja on näissä toimissaan useimmiten ampunut omaan jalkaansa.

Borrell on ollut kuin Cervantesin romaanin traaginen hahmo Don Quijote peitsineen hyökkäämässä tuulimyllyjä vastaan. Borrellin tuulimyllyjä eli vihollisia ovat kaikki, jotka kehtaavat arvostella Espanjaa tai etenkin sen politiikkaa Kataloniassa. Viime aikoina tämän uudestisyntyneen Don Quijoten peitset ovat osoittaneet kohti Flanderia.

Borrell on kutsunut jo kolme kertaa Belgian Madridin suurlähettilään puhutteluun flanderilaispoliitikkojen lausuntojen  ja toimien vuoksi. Syinä ovat olleet muun muassa Flanderin parlamentin puhemiehen Jan Peumansin kirje ja tuen osoitus tutkintavankeudessa istuvalle Katalonian parlamentin edelliselle puhemiehelle. Peumans on toistuvasti tuominnut katalonialaispoliitikkojen vangitsemisen ja todennut myös, ettei Espanja nykyoloissa enää täytä ehtoja, jotka vaaditaan kuulumiselle demokraattiseen Eurooppaan.

Borrell poisti vastavetona Flanderin Madridin edustajan diplomaattisen statuksen ja sanoi, ettei Flanderin parlamentin puhemiehellä ole oikeutta sanoa tuollaista Espanjasta toisin sanoen Borrell haluaa itse päättää, mitä muiden maiden poliitikot saavat sanoa Espanjasta. Flanderin pääministeri muistuttukin Espanjan ulkoministeriä, että Belgiassa on sanan-ja ilmaisunvapaus ja se koskee myös parlamentin puhemiestä.

Flanderin parlamentti piti edustajansa diplomaattisen aseman lopettamista vihamielisenä tekona, parlamentissa puolustettiin Peumansia, vaadittiin taas kerran katalonialaispoliitikkojen vapauttamista; muutamat edustajat pitivät rintapielessään keltaista nauhaa, joka on Kataloniassa tuen osoitus vangeille ja heidän vapauttamiselleen.

Katalonian ex-aluejohtaja, nykyisin Belgiassa majaileva Carles Puigdemont puolestaan muistutti Borrellia  historian opetuksista. Hän viittasi Goethen vuonna 1788 kirjoittamaan näytelmään Egmont, jossa flaamilainen kreivi Lamoraal Egmont taistelee Flanderin vapauden puolesta Espanjan sortoa vastaan.

Kuningas Filip II oli lähettänyt Alban herttuan panemaan kuriin kapinoivia flaameja, ja Goethen tekstissä Egmont varoittaa, ettei herttua saa kovilla otteillaan mitään myönteistä aikaan. Voitte sortaa , mutta ette alistaa meitä, oli Egmontin sanoma. Herttua mestautti Egmontin vuonna 1586, mutta myöhemmin Espanja menetti valtaamansa Flanderin. Puigdemontin muistutus osuu nykyaikaankin, kun Flanderin tilalle kirjoittaa Katalonia.

Borrell on edeltäjänsä tavoin vahtinut myös tiukasti Barcelonassa toimivien konsulien sanomisia ja tekemisiä. Edellinen ulkoministeri Alfonso Dastis erotutti neljä konsulia, Suomen pääkonsulin  sekä Latvian, Filippiinien ja Bulgarian konsulit, eikä Borrell peitsineen halua olla pekkaa tai tässä tapauksessa alfonsoa pahempi. Nyt oli tuhottava jälleen yksi tuulimylly eli Kreikan konsuli, joka oli nähty samassa tilaisuudessa Puigdemontin kanssa ja osallistunut syyskuussa Katalonian kansallispäivän Diadan viettoon.

Vähän ennen Kreikan konsulin potkuja Borrell oli jäänyt kiinni sisäpiiritietojen käyttämisestä osakekaupoissaan pari vuotta sitten; ulkoministerin mielestä se oli vain virhe ei rikos.

anttihalinen
Helsinki

toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu