anttihalinen

Espanjan ä nostaa päätäänärioikeisto

Espanjan oikeistoa on 80-luvulta lähtien dominoinut yksi puolue Partido Popular PP, Kansanpuolue. Se oli suora jatkumo 80-luvun alun Alianza Popular-puolueesta, jonka perusti Francon diktatuurin entinen ministeri Manuel Fraga, mies,jonka mielestä Espanja on yhtä kuin Kastilia, muut ovat valloitettuja alueita.

PP imaisi saman katon alle koko oikeistolaisen Espanjan äärioikeistosta keskustaan asti; ulkopuolelle jäi vain joitakin äärioikeistolaisia ryhmiä kuten fasistinen Fuerza Nueva.

PP on hallinnut maata vuoronperään sosialidemokraattisen PSOE:n kanssa, mutta 2010-luvulla puoluekenttä alkoi hajota. Ensin sitä rikkoi vasemmalla reunalla Podemos-puolue; sitten katalonialaisuutta vastustamaan perustettu Ciudadanos-puolue alkoi kasvaa ja haastaa jo valtakunnan politiikassa PP:n, jonka ajatushautomossa se aikanaan synnytettiin.

Viitisen vuotta sitten joukko PP:n tyytymättömiä jäseniä perusti uuden puolueen VOX:n, tyypillisen populistisen äärioikeistolaisen puolueen. Se vietti muutaman hiljaiselon vuoden, mutta on Katalonian kriisin aikana nostanut profiiliaan kovalla propagandalla. VOX:lla näyttää rahaa riittävän, kun se pyrkii pääsemään Euroopassa nyt vallitsevan äärioikeistolaisen populismin imuun.

VOX vaatii Espanjan itsehallintoalueiden(17) lakkauttamista, maahanuuttajien massiivista karkottamista ja vastustaa ylipäätänsä maahanmuuttoa, Katalonian ja kaikkien muiden alueiden mahdollisia itsenäisyyspyrkimyksiä, homoja ja feminismiä.

Puolue matkii totuuden jälkeisen ajan profeetan Donald Trumpin iskulauseita julistamalla Espanja ensin ja teemme Espanjasta taas suuren. Puolueen iskulauseet muistuttavat lähes yksi yhteen Francon diktatuurin vastaavia kuten España una. grande y libre.

Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon kaavailee Eurooppaan äärioikeistoa tukevan säätiön perustamista, ja siihen porukkaan VOX sopii kuin nenä päähän.

Puolueella ei vielä ole kansanedustajia, mutta se asettanee seuraaviin vaaleihin ehdokkaita ainakin Madridiin, jossa puolue piti äskettäin noin 10 000 ihmistä vetäneen kokouksen.

Tilaisuudessa soitettiin muun muassa Espanjan Legioonan(entinen Muukalaislegioona) hymniä ja vanhan Los Ronaldos-yhtyeen suosittua kappaletta No puedo vivir sin tí-En voi elää ilman sinua ilman tekijänsä ja johtajansa  Coque Mallan lupaa.

Malla muistutti homokauhua sairastavia voxilaisia, että kappale kertoo kahden homoseksuaalin vaikeasta elämästä suvaitsemattomassa maailmassa ja ironisoi tilaisuuteen osallistuneita:"Oletteko vihdoinkin avanneet mielenne ja hyväksyneet homoseksualisuuden. Jos olette, niin onnittelen teitä vilpittömästi."

VOX:n näkyvä tulo politiikkaan on selvästi jyrkentänyt PP:n ja Ciudadanosin äänensävyjä, eikä niitä tällä hetkellä erota juuri mikään VOX:n politiikasta. PP:n puheenjohtaja, yliopistotutkintonsa väärentänyt Pablo Casado onkin todennut, että PP on monista asioista ja periaatteista VOX:n kanssa aivan samaa mieltä.

Casadon mielestä PP, Ciudadanos ja VOX puolustavat samoja olennaisia arvoja; niihin näyttää kuuluvan  ainakin separatismin eli nyt Katalonian vastustaminen. Kaikki kolme ovat puhuneet  Katalonian itsenäisyysmielisten puolueiden kieltämisestä, mutta kun se ei ainakaan vielä ole perustuslain mukaan mahdollista, Ciudadanosin puheenjohtaja Albert Rivera on alkanut vaatia kolmen prosentin äänikynnystä parlamenttivaaleihin.Sen avulla kaksi tärkeintä  katalonialaispuoluetta(äänimäärät viime vaaleissa 2-3 prosentin väillä) saataisiin pois parlamentin alahuoneesta.

Kaikki kolme haluaisivat kieltää myös katalonialaisten Tasavallan puolustuskomiteat CDR:t, joita ne syyttävät väkivaltaisista toimista. Samalla koko trio sulkee silmänsä espanjamielisten äärioikeistolaisten Puolustus-ja Vastarintaryhmien väkivaltaiselta toiminnalta Katalonian kylissä ja kaupungeissa.

Espajan äärioikeiston esiinmarssi ei ole jäänyt Euroopassa, siis muualla kuin Suomessa huomaamatta. Berliiniläinen Tageszeitung-lehti kirjoittaa äärioikeistolaisten mielipiteiden ja toiminnan kasvusta ja varoittaa sen tuoneen menneisyyden francolaisuuden nykyisyyteen.

Katalonia-vastaisuus on saanut lehden mukaan PP:n ja Ciudadanosin kilpailemaan siitä, kumpi paremmin puolustaa vanhaa francolaista iskulausetta yhtenäisestä ja suuresta Espanjasta, millä ne kalastelevat ääniä Katalonian ulkopuolella. Ne äänestävät parlamentissa aina Francon diktatuurin tuomitsemista koskevia esityksiä vastaan ja nykyisellä toiminnallaan ne tekevät diktatuurin poliittisista käsityksistä salonkikelpoisia, mistä lehden mukaan hyvä esimerkki on VOX:n nousu parrasvaloihin.

Tageszeitung huomauttaakin, että Espanjan demokratian pitää varoa, ettei nykyisyyteen tunkeva menneisyys saa yliotetta politiikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Oho, meni otsikko pahasti sekaisin, pitää siis olla Espanjan äärioikeisto nostaa päätään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Paljon juttua, eikä yhtään lähdettä. Kirjoittaja ei ainakaan suhtaudu Trumppiin kovinkaan neutraalisti, joten siitä voi hyvinkin vetää johtopäätöksen, että loputkin tekstit ovat suurella todennäköisyydellä blogistin ideologialla höystettyjä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mitenkäs siihen Trumpiin voisi neutraalisti suhtautua? No ehkä niin kuin tämä Kauppalehden kolumnisti:

"Maanantaina IPCC:n raportin julkaisun jälkeen pisteitä keränneiden poliitikkojen harmiksi he eivät enää säätele nystyröitämme. Ostopäätöksiämme kontrolloivat yritykset eli me ihmiset, jotka jatkamme eteenpäin menemistä, vaikka Yhdysvaltain presidenttinä olisi Donald Trump.

Ei ihmiskunta enää odota hallitusneuvotteluita tai kansanedustajien paluuta täysistuntotauolta. Ympäri tätä ainoaa palloamme pienissä ja suurissa yhteisöissä ihmiset kehittävät poliitikoista huolimatta MaaS-palveluja, halvempia sähköautojen osia, meriä puhdistavia työkaluja, robottiteknologiaa, kierrätysmuovista tehtyjä seksileluja tai vähemmän vettä valmistukseensa vaativia vaatteita.

Onkin yritysten - eli meidän ihmisten - tehtävänä muuttaa itse omaa arvomaailmaamme.

Muutokseen sisältyy aina markkinointi ja vaatimus. Yritysten – eli meidän ihmisten – on onnistuttava kertomaan toinen toisellemme muutoksen tärkeys ja vasta sen jälkeen ihmiset alkavat vaatia toisiltaan muutosta.

Esimerkiksi ruoka pitäisi rationalisoida. Sen ainoa tarkoitus on toimia energialähteenämme, eikä olla mikään maskuliinisuuden tai feminiinisyyden naiivi jakolinja."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/en-luota-poliit...

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Olet ihan oikeassa, esitän omia mielipiteitäni vai kenen mielipiteitä pitäisi tämäntyyppisissä blogeissa esittää? Ne perustuvat kuitenkin 42 vuoden kokemukseen Espanjan politiikasta. Olisin tietysti voinut laittaa mukaan vaikkapa 30 lähdeviittausta, mutta ei niitä kukaan jaksaisi lukea.
Mitä taas Trumpiin tulee, niin minä en taida olla ainoa, joka häneen ei suhtaudu kovinkaan neutraalisti, eikä heidän tekstejään siitä huolimatta väitetä ideologialla höystetyiksi. eipä aihetta enempään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Juttusi oli oikein kiinnostava. Oletko muuten lukenut Eeva-Liisa Mannerin romaanin Varokaa, voittajat (1972, uudistettu laitos 1976)? Varsinkin tuo uudistettu laitos on vahvaa aikalaistodistusta Francon Espanjasta. Ensimmäisessä versiossa tapahtumapaikkaa oli varovaisuussyistä hämärretty, asuihan kirjailija itse Espanjassa tuohon aikaan ja siellä saattoivat paljon pieniäänisemmätkin kirjailijat joutua kiipeliin.

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

En ole lukenut, täytyy panna lähikirjastoon tilaus menemään. Muuten olen lukenut läjäpäin sekä historiaa että politiikkaa koskevia kirjoja Espanjasta, samoin melkomoisen kasan romaaneja. Ja seuraan yhä näin eläkeläisenäkin maan politiikkaa, viime ajat erityisesti Kataloniaa kuten blogeistani hyvin näkyy.Onneksi se nyt paljon helpompaa kuin ulkomaantoimittajaurani alussa faxien, teleksien ja huonojen puhelinyhteyksien maailmassa.

Ilkka Huotari

Tällainen äärioikeisto on ymmärtänyt nationalismin väärin.

Jos vastustaa Katalonian itsenäisyyttä, se on kolonialismia/imperialismia.

Nationalismia on se, että kannattaa (kaikkien) kansojen itsenäisyyttä, tai oikeutta itsenäisyyteen.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Katsos kun ongelma on siinä että "kansa" ja "kansalaisuus" ovat tulkinnanvaraisia käsitteitä, ns. sosiaalisia konstruktioita. Sovittuja sopimuksia.

Ovatko katalonialaiset ja espanjalaiset eri kansaa? Sopimusten mukaan eivät ole. Ovatko norjalaiset ja ruotsalaiset eri kansaa? Sopimusten mukaan ovat.

Ilkka Huotari

Kansat määrittelevät itse itsensä. Näin esim. saamelaiset tekevät, he määrittelevät, kuka on ja kuka ei ole saamelainen.

Eikä kukaan taida olla sitä mieltä, että katalaanit eivät olisi kansa(?)

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen Vastaus kommenttiin #12

Valitettavasti juuri sitä mieltä on aika iso espanjalaisista. Katalonialla on oma historiansa, oma alueensa, oma kieli, oma kulttuuri ja tavat, mutta ei se paina vaaassa mitään. Katalonia kuuluu Espanjaan eikä sillä ole oikeutta itsemääräämiseen, hokee tämä nykyinenkin demarien vähemmistöhallitus tuosta juuri kirjoittamastani äärioikeistosta puhumattakaan, johon lasken mukaan myös osan PP:n ja Ciudadanos-puolueen kannattajista. Siksi Voxin kannatus mielipidemittauksissa ei kerro yhtään mitään äärioikeiston todellisesta kannatuksesta Espanjassa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

Tässä oli puhetta siitä, että pidetäänkö katalaaneja *kansana*. Ei siitä, että kuuluisiko heille itsenäisyys, vaan ainoastaan siitä, että voidaanko heidät nähdä kansana.

He itsehän pitävät itseään käsittääkseni kansana, jonka määrittelee kieli (ja ehkä historiakin). (En tiedä, pitävätkö kaikki?)

Jos perus-espanjalaiset ovat sitä mieltä, että katalaanit ovat normaaleja espanjalaisia, se tuntuisi "aika oudolta", koska kyllähän heillä on eroa (kieli, historiakin ilmeisesti).

---

Eli:

- Kuinka moni katalaania puhuva pitää itseään normaalina espanjalaisena?
- Kuinka moni normaali espanjalainen (espanjaa ensimmäisenä äidinkielenään puhuva) pitää katalaania puhuvia normaaleina espanjalaisena?

Eli nähdäänkö heidät/näkeekö he itse heidät yleisesti ottaen omana kansanaan?

---

Eli:

Jos he itse eivät näe itseään kansana, niin ei silloin mitään itsenäistymistä tule koskaan tapahtumaan (tietenkään).

Mutta jos he näkevät, niin on hyvä mahdollisuus, että tulee.

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen Vastaus kommenttiin #19

Noihin kysymyksiisi on aika vaikea vastata, kun lukuja eivät tiedä tarkkaan paikallisetkaan. Sanoisin, että selvä enemmistö, ehkä 70% pitää Kataloniaa kansakuntana, jolla on oma historia, kieli, tavat ja kulttuuri. Osa katalonialaisista pitää itseään katalonialaisina ja espanjalaisina, osa muualta tulleista pelkästään espanjalaisina, jotka ihmettelevät kuin venäläiset aikanaan Virossa, miksi hedän pitäisi oppia paikallista kieltä.
Eivät kaikki Kataloniaa omana kansakuntana pitävät halua itsenäisyyttä, vaan olivat olleet ihan tyytyväisiä, jos Espanjan oikeistopuolueet yhdessä tuomioistuinten eivät olisi tyrmänneet Katalonian itsehallinnon laajentamista vuonna 2010, mistä lähti liikkeelle prosessi kohti tuota laitonta kansanäänestystä.

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Eivät Espanja ja Katalonia ole koskaan sopineet, että Katalonia kuuluu Espanjaan saatika että olisivat sopineet olevansa samaa kansaa. Espanja liitti 300 vuotta sitten Katalonian sodalla itseensä eikä kysymyt katalonialailta mitään haluista liittyä Kastiliaan. Siitä on jo niin pitkä aika, että asiat tuppaavat unohtumaan, mutta eivät ne ole kadonneet katalonialaisten mielestä mihinkään. Edelliset yritykset itsenäisyyden tielle olivat 30-luvulla; ne sortuivat sisällissodan melskeissä ja sitä seuranneessa Francon diktatuurissa, mutta ovat nousseet nyt entistä vahvempina esille.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Yksinkertainen kysymys (en tiedä onko sitä kysytty?). Jos Katalonia haluaa irtautua Espanjasta, niin eikö kansanäänestys pitäisi suunnata kaikille Espanjan kansalaisille?

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Ei. Vastaavasssa tilanteessa Englannin ja Skotlannin hallitukset sopivat yhdessä kansanäänestyksestä; vain skotlantilaiset äänestivät. Samoin Kanadassa, Quebecin itsenäistymisestä äänestivät vain osavaltion omat asukkaat. Espanja on entisen Neuvostoliiton linjoilla; siellähän joskus Gorban loppuvuosina puhuttiin Baltian maiden kansanäänestyksistä, joihin sitten kaikki venäläiset ottavat osaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Vastaavasssa tilanteessa Englannin ja Skotlannin hallitukset sopivat yhdessä kansanäänestyksestä."

Nimenomaan. Sopivatko katalaanit Espanjan hallituksen kanssa kansanäänestyksestä? No eivät tietenkään, ja juuri siksi kansanäänestys oli yhtä laiton kuin esim Ukrainassa Krimin irroittauduttua. Hyvin todennäköisesti myös taustajoukot olivat samat, tai vähntään niillä on sama intressi.

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen Vastaus kommenttiin #18

Espanjan perustuslain mukaan viime vuoden kansanäänestys oli laiton. Sitä ennen katalaanit olivat ehdottaneet monta monituista kertaa neuvotteluja asiasta, mutta Espanjan hallitus ei niihin suostunut, koska se,olipa väri mikä tahansa, ei halua tunnustaa katalonialaisille eikä baskeille eikä galicialaisille oikeutta itsemääräämiseen.
Katalonialaiset haluaisivat yhä neuvotella yhteisesti sovittavasta kansanäänestyksestä, millä asia saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Niin kauan kuin sitä ei tule, Katalonia pysyy Espanjalle vaikeana ongelmana.
Itsenäisyyden julistaminen oli tietysti poliittinen moka varsinkin kun sen kannatus ei ole mittauksissa ylittänyt kertaakaan 50%. Venäjää ei pitäisi sotkea ihan mihin tahansa kuten ilmeisesti vihjaat puhuessasi samoista taustajoukoista. Ei Venäjällä ja Katalonian itsenäisyysliikkeellä on mitään yhteistä.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Uutinen mikä uutinen, minusta tämä on huomattavasti neutraalimpaa uutisointia kuin mitä olen tottunut Helsingin Sanomilta olettamaan, onnittelut siis suhteellisen neutraalista uutisointisävystä, ja kiitokset (itselleni tämä on uusi uutinen). :)

Osaako kirjoittaja espanjaa? Minä en osaa.

Arvostaisin, jos jaksettaisiin kirjoittaa jatkokirjoitus VOX:ista tukeutuen espanjalaisiin lähteisiin. Itseäni kiinnostaa muun muassa: (1) Mitä konkreettisia ehdotuksia VOX on esittänyt, jotta mustia voitaisiin alkaa palauttamaan takaisin Euroopasta Afrikkaan?; (2) Onko VOX väkevästi sitoutunut demokraattiseen järjestelmään ja parlamentarismiin vai flirttaileeko se diktatuurin ihannoinnilla kuten esim. Kreikan Chrysi Avgi (Golden Dawn); (3) Onko lipsumista francolaisuuteen syvemmällä tasolla, käsittääkseni Espanjan sisäpolitiikassa francolaisuuteen leimautuminen on kuolemansuudelma; (4) Missä VOX on tällä hetkellä valtion sisäisissä gallup-luvuissa, luokassa 0-2% vai 5-10%; (5) Millä tavalla puolue sitten on seksuaalivähemmistöjä vastaan käytännössä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah
Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Yritän lyhyesti vastata kysymyksiisi.1) voxilla on yksi konkreettinen ehdotus; kaikki paperittomat heti pois maasta, ei muuta konkretiaa, eteläisen Espanjan vihannes-, hedelmä- yms viljelijät saisivat siitä todennäköisesti hepulin, kun halpa työvoima kärrättäisiin Gibraltarin salmen toiselle puolelle.
2) ei ole, se ihailee francolaisuutta, yhtä ja yhtenäistä Espanjaa, arvostelee yrityksiä selvittää Francon diktatuurin rikoksia esimerkiksi joukkohautojen avaamista ja 300 000 lapsen ryöstämistä äideiltään ja pesee Francisco Franco-säätiön tavoin diktaattorin mainetta.+
3)Ei francolaisuus ole koskaan ollut Espanjassa kuolemansuudelma kenellekään diktaattorin kuolen jälkeenkään. Jos luet noita edellisiä kirjoituksiani, löydät sieltä esimerkiksi Francon entisen ministerin lauseen, jonka mukaan francolaisuus on koko Espanjan oikeiston DNA:ssa.Francolaisuutta saa rauhassa kehua, eläkeupseerit ja jotkut aktiivitkin ylistävät generalissimoa ja sanovat tämän hengen yhä vallitsevan asevoimissa. Ongelma on siinä, ettei Espanja koskaan ns. siirtymäkauden aikana(francon kuoleman jälkeen) tehnyt selvää pesäeroa diktatuuriin kuten esimerkiksi saksalaiset Hitlerin kansallissosialismiin; eihän Saksassa tulisi kuuloonkaan Adolf Hitler-niminen säätiö, joka propagoisi entisen diktaattorin "hyveitä". Erityisen pahasti tuo francolainen perinne jäi oikeuslaitokseen ja armeijaan.
4) Kannatus lienee parin prosentin paikkeilla.
5)Tuomitsee homoseksuaalien avioliitot ja yleensä homoseksuaalisuuden, ovat ilmeisesti samoilla linjoilla kuin eräs entinen Korkeimman oikeuden tuomari, jonka mielestä tuollaisia avioliittoja voi verrata eläimiin sekaantumiseen. Samainen tuomariajeli muuten räkäkännissä moottoripyörällä keskellä Madridia ja sai "alennuksen" erityistuomioistuimeen, jossa hän on ollut mukana muun muassa tuomitsemassa erästä räppäriä kolmeksi ja puoleksi vuodenksi vankilaan-sanoituksista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten on, onko VOX:in kannatuslukemista pääteltävissä se, että katalaanit ovat hajautuneet jokseenkin tasaisesti koko Espanjan alueelle?

(linkki viimeisimpään mittaustulokseen edellä kommentissani)

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Unohdin vastata yhteen kysymykseen. Osaan espanjaa hyvin ja katalaania auttavasti niin, että pystyn lukemaan ja ymmärtämään sitä

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Näkisin että kansallistunne ja paikallinen identiteetti ovat vahvoilla jatkossakin mutta ne eivät ole sidoksissa kansallisvaltioon.

Kansallisvaltiot eivät lakkaa olemasta mutta niiden merkitys vähenee. Nykyisin kansalaiset ja yritykset verkostoituvat, käyvät kauppaa ja toimivat yhä kansainvälisemmin joten jossain vaiheessa saavutetaan piste jossa kansalliset hallinnot koetaan pelkästään rajoitteeksi tai haitaksi.

Ei se silti paikallista identiteettiä heikennä vaan vahvistaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansallisvaltio on muutakin kuin identiteetin lähde. Kansallivaltiot ovat demokratian perusta joiden tarkoitus on ajaa jäsentensä asioita ja etuja. EU:ssa monet kansallisvaltiot ovat luopuneet tehtävistään kun taas toiset toimivat hyvin kansalaistensa etujen puolesta. Katalaaneille tämä status kuuluu yhtä hyvin kuin Suomelle.

Toimituksen poiminnat