anttihalinen

Uusi tyrmäys Espanjan oikeuslaitokselle

Belgialainen tuomioistuin on tyrmännyt Espanjan luovutuspyynnön, joka koska mallorcalaista, katalaaninkielistä räppäriä, taiteilijanimeltään Valtonyc, oikealta nimeltään Josep Miguel Arenas. Tuomioistuimen mukaan yksikään luovutuspyynnön kolmesta perusteesta ei ollut rikos.

Tuomioistuin oli jo aiemmin hylännyt syytteen terrorismin kehumisesta, ja nyt meni nurin myös syytteet uhkailuista ja kuningaskunnan herjauksesta. Tuomarin mukaan Valtonycin räpit kuuluvat ilmaisunvapauden piiriin eikä sen vuoksi antanut lupaa luovuttaa Valtonyc Espanjaan.

Valtonyc itse sanoi olevansa iloinen  päätöksestä, luvasta jäädä Belgiaan, mutta samalla surullinen, koska niin  monen on täytynyt ja täytyy lähteä Espanjasta saadakseen oikeutta ja ollakseen vapaita.

Espanjan erikoistuomioistuinen Audiencia Nacional oli tuominnut Valtonycin räppiensä teksteistä kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Korkein oikeus oli myöhemmin vahvistanut tuomion.

Valtonyc kuitenkin lähti maasta juuri ennen vankilaanastumisen päivämäärää, matkusti Belgiaan ja ilmoittautui Belgian viranomaisille. Espanjan poliisi vahti Valtonycia, mutta ystävien ja tuttujen netissä tapahtuneen hämäyskampanjan vuoksi-Valtonyc nähty siellä ja täällä-putosi kelkasta eikä pystynyt estämää lähtöä.

Tuomion antanut Audiencia Nacional on muuten Francon diktatuurin pahamaineisimman tuomioistuimen Tribunal del Orden Públicon suora perillinen. Valtonycin tuominneista kolmesta tuomarista yksi, Enrique López oli aiemmin saanut potkut Korkeimmasta oikeudesta hurjasteltuaan moottoripyörällä kännissä keskellä Madridin katuja. Se ei kuitenkaan uraa juuri haitannut; samanmieliser kaverit pelastivat Lópezin Audienciaan.

Tämä tuomari tunnetaan homofobiastaan(saman sukupuolen avioliitot ovat kuin eläimiin sekaantumista), vastustaa Historiallisen muistin lakia( Francon diktatuurin rikoksia eikä sen jälkeensä jättämiä joukkohautoja saa kaivella) ja vastustaa tietysti  myös raivoisasti Kataloniaa; hän on muassa valitellut, ettei Katalonian itsenäisyysmielisiä puolue ole kielletty.

Se on mielenkiintoinen vaatimus itseään tuomariksi sanovalta mieheltä, sillä edes Espanjan lain mukaan alueiden itsenäisyyden kannattaminen ja ajaminen ei sinänsä ole rikos. Tosin esimerkiksi sosialistien johtaja Pedro Sánchez ehti keväällä jo vaatia sen kriminalisoimista, mutta on sittemmin pääministeriksi tultuaan tainnut unohtaa esityksensä.

Belgialaisen tuomioistuimen päätös sai Espanjan oikeiston vetämään herneet nenäänsä. Oikeistopuolue Partido Popularin, PP:n Katalonian johtaja Xavier García Albiol sanoi pitävänsä Belgiaa ongelmana EU:lle. Se on aika mielenkiintoinen väite, koska pikemmin  vaikuttaa siltä, Espanjan politisoitu oikeuslaitos alkaa olla ongelma EU:lle, ongelma, jota se ei ole suostunut näkemään  eikä tutkimaan kuten eivät myöskään täällä Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat ja oikeushistorian professori Jukka Kekkonen.

Espanjan hallituksen puolesta Katalonian vastaista politiikkaa ajaneen oikeuslaitoksen terrorismi-ja kapinasyytteisiin perustuneet luovutusvaatimukset ova tkaatuneet myös Saksassa ja Skotlannissa. Sveitsiin Espanja ei niitä edes lähettänyt, koska Sveitsin viranomaiset ilmoittivat heti kättelyssä, ettei maa luovuta  ketään poliittisin perustein.

Kannattaa muuten etsiä netistä Valtonycin räppejä ja huomata, miten heppoisin perustein kaikkea katalonialaisuutta vastustavassa nyky-Espanjassa räppäri voidaan tuomita kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. España es diferente.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Se tässä on säälittävää, oikeastaan huvittavaa, miten rauhan ja demokratian unioni koettaa olla huomaamatta mitä tapahtuu.

Yksi syy voisi olla pelko siitä että espanjalaiset sanoisivat "hasta la vista".

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

EU-maan kansalainen hakee turvaa toisesta EU-maasta poliittisen vainon vuoksi?
Etusivun juttu ja vakavan pohdinnan paikka, varmaan jossain Tanskassa - mutta ei Suomessa?

Kaiken muun vainon lisäksi, katalaania puhuu noin kymmenen miljonaa ihmistä EU:n alueella, eikä se ole siitä huolimatta EU:n virallinen kieli.

Toimituksen poiminnat