anttihalinen

Katalonia, katusulut terrorismia vai ei?

 Oikeusvaltiossa kahdesta samanalaisesta teosta oikeudellinen seuraus on tai sen pitäisi olla suurinpiirtein samanlainen. Espanjan Puolaa pahemmin politisoidussa oikeuslaitoksessa periaate näyttää kuitenkin olevan vanha tuttu sanonta: oikeus on kaikille sama, vain tuomiot vaihtelevat, ja tämä koskee erityisesti Kataloniaa.

 Barcelonan taksinkuljettajat ovat jo muutaman päivän olleet lakossa vastalauseena sille, että kaupungissa tehtiin bernerit, vapautettiin taksiala kilpailulle ilman minkäänlaisia määrällisiä rajoituksia, joita taksiliitot olivat vaatineet.Kuljettajat ovat tehneet autoistaan katusulkuja Barcelonan yhdelle pääväylälle Gran Vialle, blokanneet kaupungin liikennettä muutenkin, erityisesti lentokentälle johtavilla teillä. Ministeriötä vaaditaan neuvottelemaan  pikaisesta ratkaisusta muuten taksimiehet uhkaavat tukkia Ranskaan johtavan valtatien ja ehkä myös pääsyn Barcelonan satamaan.

Jos Francon diktatuurin oikeuslaitoksen perillinen, erityistuomioistuin Audiencia Nacional olisi johdonmukainen, sen pitäisi nyt ryhtyä tutkimaan, ovatko taksikuskit syyllistyneet terrorismiin blokatessaan katuja ja estämällä liikennettä suluillaan.

Audiencia on nimittäin jo kuukausia ollut katalonialaisten itsenäisyysmielisten kansalaisten perustamien Tasavallan puolustuskomiteoiden CDR:ien kimpussa, vaikka ne ovat tehneet vain samaa kuin taksikuskit nyt Barcelonassa, tosin eri syistä. Komiteat ovat pystyttäneet tiesulkuja moottoriteille ja blokanneet liikennettä osoittaakseen mieltään Espanjan valtion toimille Kataloniassa.

Useita cdr:läisiä on pidätetty, yksi on yhä kotiarestissa epäiltynä näiden katusulkujen, blokkaus-ja boikottitoimien järjestelyistä; kotietsinnässä löytyi niinkin "raskauttavia" todisteita kuin Google Mapsin reittiohje erään miekkarin aloituspaikalle, vangittujen katalonialaispoliitikkojen kuvia ja keltainen pilli. Keltainen näyttää Espanjan oikeuslaitoksen mukaan olevan nykyisin lähes kumouksellinen  väri, koska keltaisilla nauhoilla vaaditaan poliittisten vankien vapauttamista. Todisteeet ovat olemattomat, mutta siitä huolimatta vaarana on syyte terrorismista.

Jos siis Audiencia olisi politiikasta riippumaton, johdonmukainen laitos, se lähettäisi nyt Kansalliskaartin tutkijat ratsaamaan taksiliiton toimistot, takavarikoimaan tietokoneet ja pidättäisi johtajat kuulusteluja varten epäiltyinä terrorististen tekojen suunnittelusta.

Mutta koska näin ei tapahtu, se osoittaa entistä selvemmin, ettei katalonialaisia poliitikkoja ja kansalaisjärjestöjen johtajia ja aktiiveja syytetä ja tuomita vain teoista, vaan ennen kaikkea mielipiteidensä takia, ja juuri siksi he ovat nimenomaan poliittisia vankeja, vaikka Espanjan oikeuslaitoksen poliittisuuden kiistävätkin niin Madridin poliitikot ja media, Europpan unionin komissio, Ylen Madridin avustaja ja oikeushistorian professori Jukka Kekkonen.

Politisoidussa oikeuslaitoksessa kukkii myös korruptio hyväveli-verkoston muodossa ja nepotismi. Audiencia Nacionalin tuomari Carmen Lamela lähetti tutkintavankeuteen Katalonian kahden suurimman kansalaisjärjestön johtajat ja vaati navarralaisen pikkukaupungin Altsasun(katso edelliset blogikirjoitukseni) kapakkatappelun käsittelyn Audiencia Nacionaliin ja yritti vielä vääntää sen terroristiseksi teoksi.

Näin ansiokkaasta toiminnasta alueiden(Navarra haluaisi myös lisää itsehallintoa ja jopa itsemääräämisoikeutta) pyrkimyksiä vastaan diktaattori Francon yksi ja yhtenäinen Espanja-hengessä saa tietysti palkinnon: Lamela on juuri nimitetty Korkeimman oikeuden tuomariksi.

Sukulaisten suosimisesta nepotismista on hyvä esimerkki juuri esille tullut tapaus. Korkeimman oikeuden sali kahden puheenjohtajan Manuel Marchenan tytär joutui sairauden vuoksi keskeyttämään opiskelunsa oikeustieteellisessä koulussa joksikin aikaa, mutta hän palasi ja halusi vaihtaa opintosuuntansa syyttäjälaitoksen puolelle. Kaikki sen puolen 35 opintopaikkaa olivat jo täynnä, mutta ei hätää: koulun johtaja esitti yhtä lisäpaikkaa ja oikeuslaitoksen yleisneuvosto CGPJ tietysti hyväksyi esityksen, olihan kyseessä korkea-arvoisen tuomarin tytär.

Koulun johtajan mies sattuu olemaan Korkeimman oikeuden sali kahden tuomari, siis Marchenan alainen, kapinasyytteeitä katalonialaispoliitkkoja vastaan itsepintaisesti ajanut Pablo Llarena;Marchena jäi siis selvästi palveluksen velkaa Llarenan perheelle, joten eiköhän perästä kuulu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voi, voi tätä Euroopan Unionia ja sen demokratiaa. Puola on ollut unionin hampaissa. Samoin Unkari. Miksihän Espanjan oikeuslaitos on sitten eriasemassa komission mielestä kuin esim Unkarin? Onko poliittinen aate se joka unionissa on määräävä tekijä tänä päivänä? Vielä. Näin tuskin jatkuu kovin kauaa kun maiden kansalaiset huomaavat missä mennään unionin demokratian ja oikeudenmukaisuuden kanssa. Ainakin toivossa on hyvä elää vai mitenkäs se lapamato sanoikaan?

Toimituksen poiminnat