Espanjan kuningasperhe skandaalien kourissa

Espanjan kuningasperhe alkaa olla huonossa hapessa ja siksi myös kuningaskunnan suosio hiipuu: korruptiota, hämäriä sopimuksia, vihanpitoa perheenjäsenten kesken, laittomia palkkioita, emerituskuningas Juan Carlosin rakastajattaret, avioeron partaalla keikkuva kuningas Felipe II, prinsessa Cristinan puoliso vankilassa talousrötöksistä ja veronkierrosta.  Espanjan medialla on ollut paljon materiaalia, millä mällätä.

Uusin skandaali syntyi aivan äskettäin ja sen nimi on Corinna zu Sayn-Wittgenstein, saksalaissyntyinen liikenainen ja Juan Carlosin entinen rakastajatar, joka jätti kuninkaan muutama vuosi sitten, kun tämä alkoi samaan aikaan heilastella toisen rakastajattaren, valencialaisen liikenaisen kanssa.

Corinna oli kolme vuotta sitten keskustellut puhelimitse osittain arkaluonteisista asioista korkea-arvoisen poliisiupseerien kanssa, joka oli nauhoittanut keskustelut, jotka nyt vuodatettiin julkisuuteen, El Español-nimisen lehden kautta.

Nauhojen tiedot ovat aika kylmääviä. Juan Carlos olisi muun muassa sekaantunut erääseen suureen koko Espanjaa kuohuttaneeseen korruptiotapaukseen, josta kuninkaan vävy, entinen käsipalloilija, sittemmin liikemies Iñaki Undagarin istuu nyt viiden vuoden ja kymmenen kuukauden kakkua vankilassa.

Puoliso Cristina, Juan Carlosin nuorempi tytär, pääsi kuin kuin koira veräjästä, vaikka varsin monet epäilivät hänen tietäneen puolisonsa puuhista tai jopa osallistuneen niihin.

Nauhoitukset paljastavat edelleen, että Juan Carlosilla olisi salaisia tilejä Sveitsissä serkkunsa nimissä ja että kuningas olisi eräässä vaiheessa laittanut joitakin omaisuuksiaan Marokossa ja muualla Espanjan ulkopuolella Corinnan nimiin, siis jonkinlaista rahanpesua, ja kun välit menivät poikki, vaatinut niitä takaisin. Saiko, sitä ei ole kerrottu.

Vuonna 2011, kolme vuotta ennen kruunusta luopumistaan norsunmetsästysskandaalin jälkeen Juan Carlos toimi myyntitykkinä Saudi-Arabiassa, jonne espanjalainen yritysrypäs kappasi luotijunahanketta, ja kun miljardikauppa syntyi, kilahti kuninkaan tilille 80 miljoonaa euroa,kymmenen kertaa enemmän kuin mitä kuningasperhe saa valtionbudjetista vuosittain.

Ahneudella ei noissa piireissä ole mitään rajaa, sillä talouslehti Forbesin vuosia sitten tekemän arvion mukaan Juan Carlosin yksityinen omaisuus olisi noin kaksi miljardia euroa, mutta se ei näytä riittävän, vaan kuningas haalii lisää maallista mammonaa.

Perheriitojen keskiössä ovat puolestaan olleet emeritakuningatar Sofia ja nuorempi kuningatar Letizia, joiden välit ovat jo pitkään olleet tulehtuneet. Tämä pulpahti jysähtäen julkisuuteen Palma de Mallorcan katedraalissa, jossa pidetyn pääsiäismessun jälkeen Letizia nahisteli anoppinsa kanssa ja pyyhkäisi näyttävällä eleellä pois suukon, jonka Sofia suikkasi lapsenlapsensa, kruununperijätär Leonorin otsalle.

Juan Carlosin naisseikkailut ovat puolestaan aiheuttaneet sen, etteivät kuningas ja Sofia ole enää vuosiin kesksutelleet yksityisesti mitään, vaan asiat on hoidettu sihteerien välityksellä, siis edelleen espanjalaismedian tietojen mukaan.

Juan Carlos on ollut aikamoinen, espanjalaisittain mujeriego, naistenmies, mutta tuskin pärjää isoisälleen Alfonso XIII:lle, jolla alkuvuodesta julkaistun elämänkertakirjan mukaan ehti olla 108 rakastajatarta, joista yksi kesti kunkkua peräti kahdeksan vuotta.

Eipä ihme, että veronmaksajien puolesta tuohtunut tv-kommentaattori kysyi:"Miksi meidän pitää maksaa kuninkaan panot?" Siis Juan Carlosin, ei enää isoisän.

Olisi voinut myös kysyä, mihin Espanja tarvitsee tämänkaltaista skandaalista toiseen rypevää kuningasperhettä  tai ylipäätänsä kuningaskuntaa.Espanjalaiset voisivat hyvin toistaa vuoden 1931 tapahtumat, kun Espanja muuttui tasavallaksi, rakastaja Alfonso sai potkut ja lähti maanpakoon.

 

anttihalinen
Helsinki

toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu