anttihalinen

Aznar tuhoaa separatistit; Operaatio Katalonia

 Kirjoitin maaliskuussa jutun jälkifrancolaisesta Espanjasta, jossa lainasin diktaattori Francisco Francon viimeisen hallituksen työministerin Fernando Suárez Gonzálezin haastattelua. Tämä francolaisuuden todellinen asiantuntija sanoi, että francolaisuus on pysyvästi Espanjan oikeiston DNA:ssa, ja olisi väärin, jopa loukkaus väittää jotain muuta.

Suárez González oli varmasti oikeassa, sillä niin paljon tämä jälkifrancolaisuus on putkahdellut esiin nimenomaan Katalonian kriisin aikana; olihan kaikki katalonialaisuus, etenkin katalaanin kieli kuin punainen vaate raivohärkädiktaattorille.

Tästä asenteesta hyvin kuvaava esimerkki on Espanjan entisen pääministerin, oikeistolaisen Kansanpuolueen PP:n entisen puheenjohtajan ja nykyisen oikeiston poliittisen takapirun äskeiset lausunnot. Mariano Rajoyn hallituksen kaatumisen jälkeen Aznar totesi, ettei Katalonian golpista(kaappari)hallitusta ole vielä purettu eikä Espanja voi palata normaaliin demokratiaan ennen kuin separatistihallinto on tuhottu, samoin sen saama median tuki sekä sosiaaliset ja taloudelliset tuet. Lause on kuin suoraan diktaattori Francon oppikirjasta.

Aznarin mainitsema kaapparihallinto voitti ESPANJAN hallituksen poikkeustilan avulla määräämät vaalit; sitä tukevat itsenäisyysmieliset puolueet saivat parlamenttiin ehdottoman enemmistön sekä lopulta omien hölmöilyjensä ja Espanjan politisoidun oikeuslaitoksen estelyjen jälkeen hallituksen pystyyn vasta viime kuussa. Se on tuhottava, sanoo Aznar täysin demokraattisista vaaleista välittämättä. Franco varmaan taputtaa haudassa käsiään näin puhtaasta francolaisuudesta.

 Katalonian aluehallitus on useiden muiden alueiden(esimerkiksi Kanarian, Baskimaan, Galician, Valencian, Baleaarien) tavoin perustanut oman TV-ja radiokanavan, joiden näkökulma poliittisiin ja sosiaalisiin tapahtumiin on luonnollisesti katalonialainen. Se ei ei käy Aznarille; diktaattori Francon oppikirjan mukaan moinen sanan-ja ilmaisunvapaus on tuhottava; se koskee vain Francon iskulauseen España una, grande, libre kannattajia.

Katalonian aluehallituksen tukena on ollut kaksi suurta kansalaisjärjestöä, jotka tukevat Katalonian kulttuurin, kielen ja kirjallisuuden kehittämistä; molempien johtajat ovat muuten olleet jo kuukausia tutkintavankeudessa PP:n suosikkituomarin Pablo Llarenan määräyksestä. Viime lokakuun kansanäänestyksessä uurnilla kävi kaksi miljoonaa ihmistä, eittämättä valtaosa hallinnon sosiaalista tukea, ja se on Aznarin mukaan tuhottava.

Miten Aznar tuhoaisi kaksi miljoonaa ihmistä?Laittaisi heidän vankiloihin? Keskitysleireihin? Karkottaisi maasta vai lähettäisi armeijan Kataloniaan pitämään kuria ja järjestystä tälle sosiaaliselle tuelle kuten pari eläkeläiskenraalia on jo ehtinyt vaatia?

Katalonian poikkeustilan lopettamisen jälkeen aluehallitus sai takaisin valvontaansa finanssi-ja raha-asioiden valvonnan. Katalonia kerää verot, lähettää ne Madridiin, mutta saa takaisin vain vähän yli 80 prosenttia verokertymästään. Pitäisikö tämäkin rahansiirto, taloudellinen tuki, nyt tuhota "kaapparihallitukselta", vaikka se olisi Espanjan lakien mukaan laitonta? Aznar on ilmeisesti samaa mieltä kuin Francisco Franco-säätiön puheenjohtaja, eläkekenraali Juan Chicharro, jonka mukaan isänmaallisuus on tärkeämpää kuin demokratia. Siis isänmaallisesti rahat pois Katalonialta.

Espanjan uuden pääministerin sosialistien Pedro Sánchezin  pitäisi lähiaikoina tavata dialogin merkeissä Katalonian uusi aluejohtaja Quim Torra, jota hän on aiemmin nimitellyt rasistiksi ja Espanjan politiikan Le Peniksi(Ranskan äärioikeiston entinen johtaja).

Pari Sánchezin puoluetoveria on pistänyt vielä paremmaksi: uusi kulttuuriministeri on aiemmin tokaissut itsenäisyyttä ajavista katalonialaisista, että hän paskantaa näiden huoranpoikien päälle. Andalucían entinen aluejohtaja on taas nimitellyt itsenäisyysmielisten johtajia sioiksi. Ei ole omiaan luomaan suotuisaa neuvotteluilmapiiriä.

PSOE:n vanha jäärä, 80-ja 90-lukujen sosialistihallituksen varapääministeri Alfonso Guerra on sitä mieltä, että Torra on natsi. Torra on lähettänyt Guerralle kirjeen ja kaksi kirjaa, katalaaniksi, natsismin katalonialaisista uhreista ja todennut Guerran herjan loukkaavan paitsi Torraa niin myös kaikkia natsismia vastaan taistelleiden muistoa.

Guerran kannattaisi olla varovaisempi möläytyksissään. 80-luvulla Guerran edustama hallitus perusti kaiken oikeusvalvonnan ulkopuolelle Grupos Antiterroristas de Liberación-GAL nimisen murharyhmän, joka keskittyi murhaamaan oletettuja baskiterroristijärjestön ETA:n jäseniä, mutta murhasi siinä sivussa useita täysin sivullisiakin.

Tuo GAL tuo jotenkin mieleen natsien Einsatzgruppe- nimellä kulkeneet murharyhmät, jotka "puhdistivat" natsiarmeijan valtamat alueet juutalaisista ja muista natsismin kannalta epäilyttävistä ihmisistä. Natsikortin heilautus Guerralle olisi siinä mielessä paljon johdonmukaisempaa kuin sen väläyttely Torralle.

Ja ilmiselviin laittomuuksiin on syyllistynyt myös juuri eronnut Rajoyn hallitus. Sen sisäministeri Jorge Fernández ja poliisin ylijohtaja perustivat vuonna 2012 niinikään kaiken lakivalvonnan ulkopuolelle salaisen muutaman kymmenen poliisin ryhmän; syntyi ns. Operaatio Katalonia, jonka ainoa tarkoitus oli häiritä ja mustamaalata samana vuonna vauhtia saanutta itsenäisyysliikettä.

Tämä ryhmä välitti itsenäisyysmielisten johtajista valedataa, nykyisin toisenlaisena totuutena tunnettua infoa, väärensi asiakirjoja ja tilejä sekä aika ajoin vuoti näitä valheitaan medialle, erityisesti Madridin El Mundo-lehdelle, jonka kaksi luottotoimittajaa kirjoitti kaiken lehteen kyselemättä tai tarkistamatta millään tavoin lähteitä.

Yksi tämän ryhmän tunnetuimmista tekosista oli salaisen tilin avaaminen sveitsiläiseen pankkiin Barcelonan silloisen kaupunginjohtajan Xavier Triasin nimiin; tilin tarkoitus oli todistaa laittomista rahansiirroista, minkä El Mundo sitten isoin otsikoin "paljasti"i, enkä tiedä, ovatko koskaan edes anteeksi pyytäneet.

Vuonna 2016 eräs Policía Nacionalin ex-komisario vavisti laittoman ryhmän olemassaolon; asiaa tutkittiin pintapuolisesti, ketään ei erotettu,kukaan ei eronnut, ja perustajan sisäministgeri Fernándezin mukaan pääministeri Rajoy tunsi hyvin koko operaation. España es diferente, espercialmente España de PP.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit ()

Aini Hautojärvi

Totuus on tarua ihmeellisempää, tarua demokratiasta, mielipiteen vapaudesta. Arvot ja asenteet on kirjattu yhteiskunnallisen aseman DNA'han. Rauhallisemmassa tilanteessa ne ovat olemassa piilevänä ominaisuutena, ristiriitojen kärjistyessä arvot ja asenteet jyrkkenee taas - jälleen kerran. Huolestuttavaa kehitystä.

Toimituksen poiminnat