anttihalinen

Espanjalaista oikeutta:kapakkatappelusta terrorismia

Seitsemäntuhannen asukkaan Altsasun kaupunki Baskimaan naapurissa Navarrassa on saamassa nimensä maan oikeushistoriaan:miten politisoitunut erityistuomioistuin Audiencia Nacional muuttaa aamuyön tunteina tapahtuneen baarikahakan terrorismiksi.

 Amnesty Internationalin Espanjan  johtaja on sanonut Altsasun osoittavan, miten vaarallisesti kolme vuotta sitten uusittu terrorismin vastainen laki on laajentanut terrorismin käsitettä Espanjassa. Samalla se osoittaa, miten herkästi vallanpitäjät käyttävät sitä vastustajiinsa, olivatpa nämä räppäreitä, twiittaajia, katalonialaisia poliitikkoja, kuninkaan kuvan polttajia tai katusulkuja rakentavia kansalaisjärjestöjen jäseniä.

 Baarikahakasta istuu nyt syytettyjen penkillä kahdeksan Altsasun nuorta, seitsemän miestä ja yksi nainen, ja heille syyttäjä vaatii yhteensä 375 vuoden tuomioita hyökkäyksestä kahden kansalliskaartin ja heidän naisseuralaistensa kimppuun lokakuussa 2016.

Alunperin kansalliskaartin ja Navarran oman poliisin selvityksissä ei sanottu mitään terrorismista; kansalliskaarti viittasi vain mahdolliseen viharikokseen. Madridin lehdistö ja Terrorismin uhrien järjestö alkoivat kuitenkin vihjailla teon liittyvän baskien jo toimintansa lopettaneen terroristijärjestön ETA:n vuosikymmenten takaisiin lausuntoihin ja niiden yhteyksiin nykypäivään.

Juttu siirrettiin Navarrasta Madridin Audiencia Nacionaliin, ja sen tuomari Carmen Lamela määräsi kansalliskaartin tekemään  uuden tutkimuksen, ja kas kummaa, siitä löytyikin teon terroristinen luonne. Syyttäjän mukaan syytetyt kannattavat vanhaa ETA:n vaatimusta "Pois täältä" viittauksena valtion poliisiyksiköihin. Samainen Lamela lähetti myöhemmin neljä katalonalaispoliitikkoa tutkintavankeuteen.

Oikeus ei ottanut käsittelyyn puolustusasianajajien tekemää selvitystä, jonka mukaan tuo vaatimus ei ollut ETA:n, vaan laillisen baskipuolueen Euskadiko Ezkerran piirissä 70-luvulla syntynyt ajatus. Puolue sulautui myöhemmin  baskimaan sosialistip uolueeseen.

ETA toki kannatti vaatimusta ja terrorilla ajamaansa itsenäisyyttäkin. Sadattuhannet muutkin baskit kannattavat  itsenäisyyttä, vaikka tuomitsevat jyrkästi terrorismin. Ainakaan toistaiseksi heitä ei ole  syytetty terrorismista, vaikka ovatkin tässä asiassa samaa mieltä terroristijärjestön kanssa.

Oikeudenkäynnin tuomaristossa istuu tuomari, jonka mies on kansalliskaartin eversti. Puolustus vaati tuomaria jäävaamaan itsensä, mutta toinen tuomioistuin hylkäsi vaatimuksen; everstin rouva oli tuomarina tässäkin tuomioistuimessa-päättämässä siis omassa asiassaan. Oikeusvaltiossa jääviyden rajat ovat paljon tiukemmat, mutta España es diferente.

Koko tapahtumaketjussa on paljon ristiriitaisuuksia, puolustuksen todisteita ei hyväksytä käsittelyyn, baarinomistajan lausuntoja on muutettu, kaikkia syytettyjä ei ole vedenpitävästi todistettu osallisiksi koko kahakkaan. Ei ihme, että puolustusasianajajat ja syytettyjen perheet ovat alkaneet pitää koko oikeunkäyntiä pelkkänä farssina, sumuverhona, pilkkana oikeudenmukaisuudelle.

Palaan vielä edellisessä kirjoituksessa käsittelemääni Barcelonan ja Sevillan väliseen Kuninkaan cupin loppuotteluun, jonka edellä sisäministeri uhkaili kuninkaalle ja kansallishymnille viheltäjiä oikeustoimilla. Ei auttanut; kuningas sai vastaansa valtavan vihellyskonsertin Barcelonan kannattajilta. Espanjan jalkapalloliitto oli  nostanut kansallishymnin soittotason yli sadan desibelin, mutta ei sekään estänyt vihellyskonserttia kuulumasta stadionilla.

Ottelun suorana lähettänyt Espanjan valtiontelevision ykköskanava teki kaikkensa, jotta nämä ns. häiriöt eivät näkyisi eivätkä kuuluisi kuvaruudussa. Irvileuat twiittasivat ottelun jälkeen tuloksen mukaisesti: kuningas- Barcelona 0-5.

Poliisit takavarkoivat stadionin porteilla Barcelonan kannattajilta satoja keltaisia t-paitoja, keltaisia pillejä, keltaisia kaulaliinoja ja muita keltaisia esineitä, koska ne polisin mielestä olivat poliittinen viesti; keltainenhan on Katalonian itsenäisyysmielisten väri.

Ilmeisesti kuninkaan Sevillan punavalkoisissa väreissä koreileva solmio ei ollut poliittinen viesti, koska poliisi ei käynyt sitä kuninkaalta takavarikoimassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat