anttihalinen

UUTTA ESPANJASTA:VIHELTÄMISESTÄ VANKILAAN?

Espanjan korkeimman oikeuden tuomarilla, hallituspuolue PP:n holhokilla, Pablo Llarenalla alkaa olla vaikeuksia: tutkintavankeudessa ja ulkomailla maanpaossa olevien katalonialaispoliitikkojen vastaiset syytteet eivät oikein pidä vettä.

Saksalaisen Schleswig-Holsteinin osavaltion tuomarit kumosivat erotetun aluejohtajan Carles Puigdemontin  vastaisen kapinasyytteen ja tutkivat nyt tämän Espanjaan luovutuksen perusteena ollutta toista syytöstä julkisten varojen väärinkäytöstä. Vaikutusvaltainen saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung kirjoitti  kuluvalla viikolla oikeuslähteisiin viitaten, etteivät saksalaistuomarit ole saaneet Espanjasta minkäänlaisia pitäviä todisteita.

Sellaisten löytäminen saattaakin olla vaikeaa, koska kaksi varsin arvovaltaista herraa on todistanut ihan jotain muuta. Jo helmikuussa pääministeri Mariano Rajoy sanoi parlamentissa, ettei lokakuun kansanäänestykseen käytetty julkisia varoja. Espanjan rahakirstua ja siinä ohessa myös Katalonian varoja valvova valtionvarainministeri Cristóbal Montoro sanoi tällä viikolla lehtihaastattelussa, ettei euroakaan julkisista varoista ole pantu Katalonian aluehallituksen järjestämään kansanäänestykseen.

Tuomari Llarena  hermostui ja vaati Montoroa perustelemaan lausumansa toisin sanoen miten hän todistaa, ettei varojen väärinkäyttöä ole tapahtunut, vaikka tuomari on toista mieltä. Ei sentään kutsunut Montoroa  kuulusteluihin.

Eräs katalonialainen päätoimittaja irvailikin Llarenalle sanomalla, että tällä on yksi vakava ongelma: totuus ei ole sennäköinen kuin tuomari haluaa.

Kansalliskaartin tutkijat sanovat löytäneensä 1,9 miljoonan euron edestä tavalla tai toisella kansanäänestykseen laitettuja varoja. Mukana on muun muassa läpinäkyvistä vaaliuurnista maksetut kymmenet tuhannet eurot. Tuosta hankinnasta on tosin kirjoitettu ja julkaistu kirjakin, jonka mukaan laskun maksoi yksityishenkilö, jolla ei ole mitään tekemistä Katalonian aluehallituksen kanssa. Kansalliskaarti ei ole ennenkään antanut totuuden liiaksi häiritä tutkimuksiaan, eikä näitä "vakuuttavia" todisteita ole jostain syystä lähetetty saksalaisille tuomareille, jotka tunnetusti eivät hyväksy laskuja ilman kuitteja kuten etenkin PP:n sadoissa korruptiojutuissa on tehty.

Sen sijaan korkein oikeus on lähettänyt Saksaan kirjelmän, jossa se moittii saksalaistuomarien päätöstä kapinasyytteen kumoamisesta ja ilmoittaa uuden perusteen luovutukselle: sedición, joka espanjankielen sanakirjan mukaan tarkoittaa väkivaltaista ja kollektiivista hyökkäystä vakiintunutta virkavaltaa vastaan.

Mutta,mutta kuten kapinassakin nytkin pitäisi jostain löytää sitä väkivaltaa. Korkeimman oikeuden kirjelmän mukaan Katalonian aluehallitus käytti väkivaltaisia keinoja v i e t e l l e s s ä ä n kaksi miljoonaa katalonialaista äänestämään. Mitä nuo viettely- tai vokottelukeinot olivat, ei oikein käy selville. Raahasivatko syytetyt katalonialaisjohtajat kansalaisia väkisin äänestyskoppiin, uhkailivatko vai mitä? Äänestäjiä kyllä raahattiin, mutta sen tekivät espanjalaispoliisit ja poispäin äännestykopeista samalla kun he pieksivät tuhatkunta ihmistä sairaalakuntoon.

 Kansalliskaarti on toimittanut väkivaltaa kaikkialta etsivälle tuomari Llarenalle listan noin 300 väkivaltaisesta teosta. Kaartin tutkijoiden työn huteruudesta kertoo se, että näistä ns. väkivallanteoista varsin moni oli tapahtunut Sant Esteve de Rourers-nimisessä kylässä. Muuten kaikki ok paitsi, ettei sellaista kylää ole olemassakaan. Se oli twiittipila, johon kaarti uskoi  selvittämättä mitenkään tekoja sen enempää kuin kylän olemassaoloakaan.

Nyky-Espanjassa syytteen voi saada muun muassa räpistä, twiitistä, taideteoksesta, kuninkaan vastaisesta pilasta ja kohta myös viheltämisestä. Lauantaina Madridissa pelataan Copa del Reyn, Kuninkaan cupin loppuottelu Barcelonan ja Sevilla kesken, ja kuningas on sanonut tulevansa katsomoon.

Niinpä sisäministeri Juan Ignacio Zoido on jo etukäteen uhannut soveltaa väkivallan vastaisia lakipykäliä kaikkiin, jotka stadionilla viheltävät kuninkaalle tai kansallishymnin aikana. Zoido on ilmeisesti unohtanut, että Euroopan Unionin ihmisoikeustuomioistuin määräsi äskettäin Espanjan perumaan kahdelle katalaaninuorelle tuomitut sakot kuningasperheen kuvan polttamisesta . Viheltäminen kunkulle tai kansallishymnin aikana tuskin on sen kummempi rikos, enemmänkin vain huonoa käytöstä, jota jalkapallomatseissa tapahtuu tuhkatiheään.

Espanjan La Ligan puheenjohtaja, entinen äärioikeistolaisen Fuerza Nueva-puolueen jäsen, on jo ehtinyt tukea Zoidoa; hänen mielestään viheltäminen mainitunlaisissa tilanteissa on verbaalista väkivaltaa. Tuo tulkinta saattaisi kiinostaa myös Llarenaa.

Eräs Barcelonassa lokakuun kiihkeinä päivinä sattunut baaritappelu on saanut pisteen peräänsä, kun itse pääministeri ilmoitti, että kyse oli ollut vain kadonneesta matkapuhelimesta. Seitsemän siviileissä vapaa-aikaa viettänyttä espanjalaispoliisia hermostui, kun luulivat erään asiakkaan puhuvan katalaania; tosin tämä oli italialainen turisti ja puhui italiaa, mutta poliisit nostivat rähäkän ja kävivät väkivaltaisiksi muita asiakkaita ja henkilökuntaa vastaan.

Poliisit eivät maksaneet laskujaan, vaan vaativat vielä yhtä ilmaista kierrosta, jolloin baarinpitäjä ilmoitti sulkevansa baarin. Räyhäpoliisien vastaus kuului:"Barcelonassa me olemme v...n laki, ja sinä suljet ja avaat baarin käskyjemme mukaan." Ei sen kummempia toimia poliiseja vastaan, ja se pääministerin mukaan kahakan syynä ollut kadonnut matkapuhelinkin oli löytynyt baaritiskiltä.

Toinen baaritappelu kahden vapaa-ajalla olllen kansalliskaartilaisen ja kahdeksan paikallisen miehen välillä vuotta aiemmin Altsasun pikkukaupungissa Navarrassa johti sen sijaan syytökseen terrorismista. Paikalliset miehet olivat nimittäin syyttäjän mukaan kuuluneet tai kuuluivat navarralaiseen kansalaisjärjestöön, joka on vaatinut kansalliskaartin ja valtakunnallisen poliisin vetämistä pois Navarrasta. Koska sama vaatimus sattui vuosikymmeniä sitten olemaan nyt jo toimintansa lopettaneen baskien terroristijärjestön ETA:n vaatimuslistalla, syyttäjä sai oivan aatteen ja syytti baaritappelijoita(ei kansalliskaartilaisia) terrorismista. Oikeutta käydään erityistuomioistuin Audiencia Nacionalissa, joka korkeimman oikeuden ja perustuslakituomioistuimen tavoin on Espanjan politisoitunein tuomioistuin. España es diferente.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Lisään juuri lukemaani uutta tietoa noista kansalliskaartin ns.tutkimuksista. Espanjalainen Público-lehti on saanut selville, että kansalliskaarti on salannut sellaista tietoa, joka ei vahvista katalonialaispoliitikkojen julkisten varojen väärinkäyttöä, eikä ole lähettänyt sitä tuomari Llarenalle. Ja näitä tutkimuksiahan johtaa kansalliskaartin everstiluutnantti Daniel Baena, josta olen kirjoittanut jo aiemmin. Hänellä on nimittäin salanimellä twittertili, jossa hän käyttää tutkimuksissa saatua tietoa, halveksii, sättii ja haukkuu katalaaneja. Ja kaikesta huolimatta johtaa yhä tutkimuksia. España es diferente.

Toimituksen poiminnat