anttihalinen

Puigdemont vapaaksi, isku Espanjalle

Saksalaisen tuomioistuimen päätös vapauttaa Katalonian ex-pääministeri Carles Puigdemont takuita vastaan oli  paha takaisku Espanjan hallitukselle ja sen kaikista neuvotteluista kieltäytyneelle pääministerille Mariano Rajoylle. Kitkerintä hallituksen ja korkeimman oikeuden kannalta on se, että tuomioistuin hylkäsi pidätysmääräykseen kuuluvan kapinasyytteen. Tuomioistuin ei nähnyt minkäänlaista merkkiä kapinan edellyttämästä väkivallasta, joten sitä ei voi käyttää mahdollisen luovutuksen perustreena.

Luovutuksen täytyisi nyt perustua julkisten varojen väärinkäyttökohtaan. Siitäkin voi olla vaikeaa vakuuttaa saksalaistuomareita esimerkiksi siksi, että Rajoy totesi äskettäin parlamentin istunnossa ilmeisen puolivahingossa ja hieman peitellysti, ettei siitä olisi näyttöä.

 Espanjan korkeimman oikeuden tuomarin Pablo Llarenan syyte kapinasta, väkivallasta on pitkälti perustunut viime syyskuun kahden päivän(20.-21.9.17) tapahtumiin. Itsenäisyysmielisten ihmisten suuri joukko oli kokoontunut osoittamaan mieltään Katalonian talousministeriön rakennuksen eteen, esti jonkin aikaa kansalliskaartin tutkijoiden tutkijoiden sisäänpääsyn ratsaamaan asiakirjoja, samalla kun joku tai jotkut kaatoivat yhden kansalliskaartin auton.

Normaalissa oikeusvaltiossa tällaisesta toiminnasta saa sakot virkavallan vastustamisesta ja autonkaatajat joutuvat korvaamaan vahingot; Espanjassa siitä voi saada syytteen kapinasta, vaikka syytetyt eivät olleet edes paikalla.

Koska tuo tapahtuma on ollut ilmeisen heikko peruste kapinasyytteelle, ministerit, poliitikot, tuomarit, syyttäjät ja erityisesti Madridin räyhääoikeistolainen lehdistö ovat vimmatusti etsineet muita edes jotenkin väkivaltaan viittaavia tapahtumia, joista katalonialaisia voisi syyttää.

Pääsiäisviikolla kuin taikaiskusta yhtaikaa tuo lehdistö alkoi osoitella katalonialaisnuorten perustamia Tasavallan puolustuskomiteoita(CDR), poliitikot yhtyivät kuoroon ja syyttäjäkin ilmoitti aloittavansa tutkimukset. Komiteat perustettiin alunperin puolustamaan kansanäänestystä ja sen jälkeistä itsenäisyysjulistusta.Ne toimivat kaupunkikortteleissa, kylissä, työpaikoilla, maaseudullka, ne ovat puolueista riippumattomia, viikottaiset kokoukset ovat kaikille avoimia eikä niillä ole johtajia, jotka poliisi voisi käydä pidättämässä "kapinan" valmistelusta.

Syyttäjän ilmoitus tutkinnan aloittamisesta on sikäli mielenkiintoinen, että kansalliskaarti on jo tutkinut komiteoita. 140-sivuisessa selvityksessään se ei löytänyt muuta kuin rauhanomaista ja väkivallatonta toimintaa, strategia perustuu täysin väkivallattomuuteen. Teiden katkominen katusuluilla ja autonrenkaiden polttaminen ovat toki vakavia järjestyshäiriöitä, mutta ei edes kansalliskaarti kehdannut syyttää niiden tekijöitä kapinasta.

Saksan päätös oli ikävä yllätys myös tuomari Llarenalle, joka on ajanut kapinasyytettä kuin käärmettä pyssyyn ja sen varjolla lähettänyt tutkintavankeuteen kymmenkunta katalonialaista. Llarena nimitettiin korkeimpaan oikeuteen vuoden 2016 alussa. Nimitys aiheutti juristipiireissä jonkin verran  kummastusta;Llarena oli vasta 53-vuotias, nopeasti urallaan edennyt, kun ylimpään oikeuselimeen oli yleensä vaadittu enemmän kokemusta ja yli 60-vuoden ikä. Juristit demokratian puolesta-yhdistys esitti vastalauseensa, mutta se ei mennyt läpi.

Ennen nimitystään Llarena oli sanonut, ettei Espanjan ja Katalonian kiistaa voi ratkaista oikeustoimilla, vaan poliittisilla neuvotteluilla. Ääni kellossa muuttui nimityksen jälkeen, koska Llarenan tukena on ollut hallituspuolue PP niin nimityksessä kuin sen jälkeisissäkin toimissa. Llareenalla on myös yhteydet PP:n ajatushautomoon FAES-säätiöön, jonka johtaja, entinen pääministeri, verovirkailija José María Aznar on ollut yksi kiivaimmista Katalonian syöjistä ja jonka piirissä synnytettiin toistakymmentä vuotta sitten Ciudadanos-puolue vastustamaan nimenomaa Katalonian kieltä ja kaikenlaista katalonialaisuutta. Säätiössä Llarena on käynyt luennoimassa. FAES on ideologialtaan ja ajatuksiltaan lähellä Francisco Franco-säätiötä, diktatuurin jätöstä, joka valkopesee pitkän diktatuurin rikoksia.

Yhtä kitkerä Puigdemontin vapautus oli myös  Madridin lehdistölle, joka oli jo ehtinyt riemuita Puigdemontin luovutuksesta Espanjaan kapinasyyte niskassaan. Esimekiksi ABC-lehti otsikoi juttunsa "Saksan tuki golpismolle"(golpismo tarkoittaa kaappausta, tässä tapauksessa vallankaappausta), jota ei ole kuitenkaan missään tapahtunut, mutta tosiasiat voi aina siirtää syrjään repäisevän otsikon tieltä.

Pettynyt saattaa olla myös täällä Suomessa professori Jukka Kekkonen, joka on kovasti arvostellut katalonialaisia poliitikkoja, tukenut LLarenan syytteitä ja vakuuttanut esimerkiksi minulle lähettämissään sähköposteissa, että Euroopan vakavasti otettavat oikeusoppineet ovat hänen kanssaan samaa mieltä. Nyt näyttääkin siltä, ettei näitä vakavasti otettavia oikeusoppineita ole ainakaan Saksassa, Sveitsissä, Belgiassa, Tanskassa tai Skotlannissa.

itsenäisyysmielisten puolueiden parissa riemu on tietysti ollut ylimmillään. ERC-puolue vaati kaikkien tutkintavankeudessa olevien vapauttamista heti, vankeudessa istuva kansalaisjärjestön johtaja Jordi Sánchez sanoo Espanjan valtion valheiden alkavan upota ja eräs poliitikko toteaa ykskantaan:"Eurooppa on sanonut ei Espanjan oikeuslaitoksen saippuaoopperalle."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Vaikea päätös Saksalle. EU ilman muuta toivoisi itsenäisyystoiveiden haihtumista, mutta ei toisaalta voi palauttaa Pudgemontia, koska tämä ei ilmeisesti ole tehnyt rikosta. Kysymys on vain politiikasta, jota Espanjan Rajoy harjoittaa kyseenalaisin keinoin. Espanja uskoi varmaankin Saksan lähettävän Pudgemontin takaisin, koska valitsi pidätyksen Saksaan: autossa ja kännykässä oli tunnistus, joten kyllä he tiesivät missä Pudgemont, tuo heidän mielestään suuri rikollinen, kulloinkin liikkui ...

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Jäljityslaitteen Puigdemontin autoon laittoivat mitä ilmeisimmin CNI:n eli Espanjan salaisen poliisin agentit ja todennäköisesti ilman Belgian viranomaisten lupaa. Siksi Belgia on ilmoittanut tutkivansa Espanjan valtion toimet ja niiden laillisuuden tai laittomuuden. Tulossa saattaa olla lisää poliitisia ongelmia Rajoylle, jos hänen agenttinsa jäävät kiinni laittomuuksista toisessa valtiossa. Espanjassahan niitä vanhan francolaisen perinteen mukaan tuskin tutkittaisiinkaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Ja aurinko nousee" Tuo Ernest Hemingwayn kirja sai itseni teini-ikäisenä 60-luvun puolessa kiinnostumaan kahdesta maasta Ranskasta ja Espanjasta ja niiden historiasta ja myös Hemingwayn kirja "kenelle kellot soivat" lisäsivät kiinnnostustani Espanjasta. Molemmissa maissa Espanjassa ja Ranskassa on tullut käytyä ja useamman kerran ja myös poikani ja miniäni ovat kovia "Barca" fania, ja myös seitsämän ja neljän vuoden ikäiset pojan-poikani ovat jo istuneet Camp-Noun, "barcan" kotikatsomossa. On syytä muistaa, että Puigdemontin itsenäisyyttä ajava liike oli vähemmistönä äänimäärällä
ääniä viimeksi käydyssä Katalonian parlamentissa ja siksi voi syystä kysyä, millä valtuutuksilla Puigdemont ajaa Kataloniaa itsenäiseksi valtioksi. Lopuksi pätkä John Donnen kirjoittamasta runosta joka Hemingwäin kirjassa, jollainen tietenkin meillä kaikilla kirjahyllyssä on. "Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään, älä siis koskaan lähetä kysymään kenelle kellot soivat, ne soivat sinulle" Järkeä ja malttia, toivottavasti löytyy nyt molemmilta osapuolilta. Espanja ja koko Eurooppa nyt vähiten selkkauksia kaipaa vaikka monet muut tahot sitä käsiä hykerreleen kaipaakin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hienoja lainauksia Arto. On syytä muistaa myös että ei ihmisiä saa ampua vaikka he väärin perustein äänestäisivät. Myös kolmenkymmenen vuoden tuomio "akitoinnista" pitäisi kovimmankin vasemmistolaisen saada miettimään.

Muistele näitä kun taas vappuna vedät kansainvälistä.

Myös musiikin tekijän pistäminen kolmeksi vuodeksi linnaan on osoitus siitä että Espanja on vajoamassa diktatuuriaan.

Toimituksen poiminnat