anttihalinen

Amnesty:Espanjan sananvapaus vaarassa

Amnesty arvosteli jo aiemmin Espanjaa ihmisoikeuksien loukkauksista Kataloniassa ja poliisien väkivallasta viime lokakuun kansanäänestyksen aikana. Nyt se on julkaissut uuden selvityksen Espanjasta otsikolla "Twiittaa, jos uskallat:miten terrorismin vastainen laki rajoittaa ilmaisunvapautta Espanjassa".

Amnesty viittaa Espanjan rikoslain pykälään 578, jonka mukaan terrosrismin ylistämisestä tai sen uhrien nöyryyttämisestä voidaan tuomita sakkoihin, saada kiellon julkisiin virkoihin tai jopa vankeutta, olivatpa perustelut miten epäselvät tahansa.

Tämän pykälän perusteella tuomittuja oli kolme vuonna 2011, kun baskien terroristijärjestö ETA lopetti toimintansa, mutta kahtena viime vuonna jo lähes 70. Tuomiolle on joutunut tavallisia somessa kirjoittajia, muusikkoja, toimittajia ja jopa nukketeatterin tekijöitä. Tällainen politiikka luo Amnestyn mukaan kylmäävän vaikutuksen, jonka vuoksi ihmiset pelkäävät esittää virallisesta politiikasta poikkeavia mielipiteitä tai vitsejä.

Amnestyn Espanjan johtajan Esteban Beltránin mukaan räppärien tuomitseminen vankilaan sanoituksista ja poliittisen satiirin kieltäminen osoittavat, miten kapeaksi ilmaisunvapaus on Espanjassa rajoitettu. Ihmisten ei pitäisi joutua syytteeseen, jos he sanovat, twiittaavat tai laulavat jotakin, joka voi tuntua jostakusta toisesta epämiellyttävältä tai shokeeraavalta. Rikoslain hyvin epäselväksi kirjoitetun pykälän(578) vuoksi sananvapautta vaiennetaan ja taiteellista ilmaisua murskataan, sano Beltrán Amnestyn tiedotteen mukaan.

Erityistä huomiota( Kataloniassa-AH) on kiinnittänyt kahden räppärin 2,1 ja 3,5 vuoden vankeustuomiot juuri tuon 578 pykälän perusteella. Molemmat ovat äidinkieleltään katalaaneja, toinen Katalonian Lleidasta, toinen Mallorcalta.

Joulukuussa tuomion sai 12 räppärärin ryhmä Insurgencia(Kapina). Lakia sovellettiin Amnestyn mukaan myös toimittajaan, joka haastatteli lukuisia terrorismin ylistämisen perusteella syytteeseen joutuneita ihmisiä, ja kahteen ihmiseen, jotka olivat twiiteissään vitsailleet vuonna 1973 murhatun pääministerin murhatavasta(pommiräjähdys, joka heitti pääministerin auton 20-metrisen talon yli).

Amnesty sanoo terrorismin olevan Euroopassa todellinen uhka ja siksi turvallisuuden suojelemiseksi ilmaisun rajoittaminen voi joissain tapauksissa olla tarpeellista ja laillista.Espanja on kuitenkin malliesimerkki  Euroopassa  yleistyneestä pahasta suuntauksesta rajoittaa sanan-ja ilmaisunvapautta tekosyynä kansallinen turvallisuus. Amnestyn edustaja Eda Seyhan tiivistää ihmisoikeusjärjestön sanoman:"Räppääminen ei ole rikos, vitsin twiittaus ei ole terrorismia eikä nukketeatteriesityksen pitäisi johtajaa vankilaan."

Espanjaa saa sapiskaa myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta, joka sanoo päätöksessään kuninkaan kuvan polttamisen kuuluvan ilmaisunvapauden piiriin. Kaksi katalaania oli vuonna 2007 polttanut silloisen kuninkaan Juan Carlos I:n kuvan Gironan kaupungissa pidetyssä mielenosoituksessa kuninkaan vierailua vastaan. He saivat kunnianloukkauksesta ensin 1,5 vuotta vankeutta, joka kuitenkin aleni 2 700 euron sakoiksi.

Nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi Espanjan valtion maksamaan tuomituille tuon sakkomäärän takaisin ja lisäksi 9000 euroa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juha Hämäläinen

Muistetaan Espanjan kansan perimässä olevat ominaisuudet. Ne tukivat fasismia yhtä innolla kuin keskiaikaisia noitavainoja.

Nämä ominaisuudet kulkevat todellakin rasitteena kansan perimässä. Muutoin ei olisi ollut mahdollista näiden raakuuksien ja sorron toteutuminen menneinä aikoina. Ilmenemistavat vain vaihtelevat. Niihin johtaa auktoriteettihakuisuus, kurivaatimukset, erilaisuuden vihaaminen ja myös sen pelko omalta osin.

Toimituksen poiminnat