anttihalinen

Espanjan oikeuslaitos-riippumaton?

Espanjan hallituksen kovat otteet Kataloniassa oikeuslaitoksen myötämielisellä avustuksella ja haluttomuus keskustella katalonialaisten(itsenäisyysmielisten) poliitikkojen kanssa ovat alkaneet herättää entistä enemmän huomiota maailmalla; ei tosin meillä Suomessa, koska Hesarin pääkirjoituskirjoittajat pitävät Kataloniaa ikävänä häirikkönä EU:n kannalta ja vetävät siten lehden linjan toimittajiin asti. Yle taas vaikenee ihan muuten vain ja ehkä parempi niin, koska Ylen avustaja Madridissa näyttää olevan enemmän tai vähemmän Espanjan hallituspuolueen PP:n asianajaja.

Amnesty Internationalin jälkeen myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on arvostellut Espanjan poliisien väkivaltaa Katalonian kansanäänestyksen aikana lokakuussa ja huomauttanut, että poliitikkojen heittäminen tutkintavankeuteen on keino, johon pitäisi turvautua vain äärimmäisessä tapauksessa, ja sellaisesta ei nyt ole ollut kyse.

Monet kansainvälisen median kärkijoukkoon kuuluvat lehdet muun muassa New York Times, The Times, Guardian, Liberatión, Spiegel ovat kirjoittaneet kriittisiä arvioita esimerkiksi Espanjan oikeuslaitoksen toiminnasta, vaikkeivat Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä kannatakkaan.

 Katalonian viime vuosien tapahtumissa keskeistä osaa on näytellyt Espanjan Perustuslakituomioistuin(TC). Se torppasi vuonna 2010 Espanjan parlamentin ja Katalonian parlamentin hyväksymän aluehallinnon laajentamisen; sitä oli edeltänyt laaja vastustajien nimienkeräyskampanja, jonka aloitteentekinöiden joukossa oli silloinen oppositiojhtaja, nykyinen pääministeri Mariano Rajoy.

Sen jälkeen TC on torjunut monia muitakin Katalonian uudistusesityksiä, mikä on johtanut katalonialaiset itsenäisyyspyrkimysten tielle ja pompauttanut itsenäisyyden kannatuksen reilusta kymmenestä noin 50 prosenttiin.

Siksi on hyvä katsoa, ketkä tuossa TC.ssa oikein asioista päättävät. Tuomioistuimessa on 12  jäsentä; ehdokkaista neljä esittää parlamentin alahuone, neljä senaatti, kaksi hallitus ja kaksi oikeuslaitoksen instituutti nimeltä Consejo General del Poder Judicial ja kumileimasinkuningas nimittää heidät virkaansa.

Kaikki nykyiset tuomarit on nimitetty vuoden 2012 aikana tai sen jälkeen, siis nykyisen hallituspuolueen PP:n valtakautena, eikä siis ihme, että puolet, kuusi heistä on suoraan PP:n ehdokkaita ja toinen Consejon ehdokkaista kuuluu samaan seurakuntaan. Tämä tuomari oli vuonna 2010 korkeimmassa oikeudessa vaatimassa lisää espanjankielistä opetusta Katalonian kouluihin, mikä viime viikkoina on kuulunut  myös hallituksen asialistalle.

Lisäksi on muistettava, että kun Espanjan puolueet esittävät ehdokkaita mihin tahansa virkaan, he ovat 99 prosenttisesti  ajatuksiltaan omaa porukkaa. Pääministrerin ei tarvitse soittaa ns.omille tuomareilleen; he tietävät muutenkin, miten on  toimittava esimerkiksi Katalonian suhteen.

TC:ssa on myös jäsen, joka oli aiemmin PP:n aktiivi 17 vuotta, viisi kertaa parlamentissa, Opus Dein jäsen ja tiukka abortin vastustaja. Yksi PP:n tuomareista on yhteistyössä ainakin kolmen oikeistolaisen lehden kanssa ja lisäksi häntä pidetään varapääministeri Soraya Sáenz de Santamarían läheisenä yhteyshenkilönä. Rajoyn Katalonian käskynhaltijaksi nimittämä Santamaría on kehuskellut, miten PP on katkonut päät   itsenäisyysliikkeeltä vangitsemalla sen johtajat. Mutta, mutta eihän puolue voi sitä tehdä, joten Santamarían sanoista voi vetää johtopäätökset tietyn instituutin politisoitumisesta.

Otan vielä yhden esimerkin näistä PP:n " riippumattomista" tuomareista. Enrique López joutui eroamaan hurjasteltuaan moottoripyörällä Madridin keskustan kaduilla kännissä ja ilman kypärää. Mutta ei se pahemmin kolauttanut Lópezin uraa; hän on nyt tuomarina toisessa tuomioistuimessa ja oli niiden kolmen tuomarin joukossa, jotka tuomitsivat mallorcalaisen räppärin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

 López  on tunnettu  pahanlaatuisesta homofobiastaan(saman sukupuolen avioliitot ovat yhtä pahoja kuin eläimiinsekaantuminen), Historiallisen muistinlain vastustamisesta(Francon diktatuurin rikoksia ei saa kaivella) ja tietysti Katalonian itsenäisyyspyrkimysten tiukka vastustaja. Hän on eräässä lehtihaastattelussa valittanut, ettei kaikkia itsenäisyysmielisiä järjestöjä ja puolueita voi julistaa laittomiksi.

 Jotenkin tästä Lópezista tulee mieleen Francon diktatuuri, jossa ei ollut mitään ongelmia paitsi kieltää puolueita niin myös Katalonian kielen käyttö. López on toiminut aktiivisesti myös PP:n aivoriihenä tunnetussa säätiössä, joten tuomarinura on sujunut nopein ylennyksin.

Kun Espanjan perustuslakia tulkitseva elin on näin selvästi poliittinen laitos(poliitikot nimittävät jäsenet siihen, samoin tuohon Consejo General del Poder Judicialiin), niin ei ihme, että äskeisen mielipidetutkimuksen mukaan vain 2,3 prosenttia katalonalaisista luotti siihen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kaikki tuomioistuimet ovat osa valtiojärjestelmää ja siksi alttiita poliittisen johdon haluille. Sitä kumarretaan, joka sinut nimittää virkaasi ja maksaa palkkasi. Et kai muuta odottanut.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kiitoksia blogista. Toivon mukaan kaikki perustuslakituomioistuinta tarpeellisena pitävät henkilöt lukevat sen!

Jos sellaista todellakin halutaan, sen riippumattomuus politiikasta on taattava. Niin ei todellakaan vaikuta olevan Espanjassa.

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Hei Juha, en minä muuta odottanut, koska tiesin hyvin, missä mennään. Selvitin vähän tavallista enemmän TC:n jäsenien taustoja, koska Rajoyn hallitus julistaa etenkin Rysälään päin oikeuslaitoksensa riippumattomuutta, vaikka se tosiasiassa on mennyt Puolan suuntaan varsinkin sen jälkeen kun PP vuonna 2013 muutti muun muassa nimityskäytäntöjä. En oikein ymmärrä, miten voidaan pitää riippumattomana esimerkiksi tuota tuomaria, joka on ollut 17 vuotta aktiivijäsen PP:ssa.
Espanjan monien ongelmien juuret ovat siinä, ettei se koskaan tehnyt kunnolla pesäeroa Francon diktatuuriin eikä varsinkaan diktatuurin "ylevästä" iskulauseesta España una, grande y libre. Vaikuttaahan maassa yhä Francisco Francon säätiö, joka valkopesee mennyttä diktatuuria;en tiedä voisiko kukaan hyväksyä Saksaan Adolf Hitler-säätiötä-

Toimituksen poiminnat