anttihalinen

Katalonia, Katalonia

Olen viime kuukaudet lueskellut tiiviisti yhden työurani tärkeimmän seuranta-alueen Espanjan/Katalonian tapahtumia ja ihmetellyt Espanjan keskushallinnon toimia katalonialaisten itsenäisyysinnon nitistämiseksi; ne kun näyttävät vain lisäävän tuota intoa.

 Enkä näytä olevan ainoa. Amnesty International arvostelee juuri ilmestyneessä vuosikatsauksessaan kovin sanin Espanjaa poliisin kovista otteista ja monien perusihmisoikeuksien kuten sanan-,ilmaisun-ja mielipiteenvapauden rikkomisesta.

 Samaa mieltä on ollut myös yksi maailman arvostetuimmista sanomalehdistä New York Times, jonka toimittajan artikkelissa ihmetellään Espanjan oikeuslaitoksen toimia, mallorcalaisen räppärin 3,5 vuoden vankeustuomiota ja Poliittiset vangit nykypäivän Espanjassa- teoksen sensuroimista nykytaiteen näyttelystä. Kannattaa muuten kuunnella  Valtonyc- taiteilijanimeä käyttävän räppärin esityksiä netistä esimerkiksi Youtubessa.

 Espanjan puolisotilaallisen poliisin, Kansalliskaartin Katalonian johtaaja selitti korkeimman oikeuden tuomarille  lokakuun 1.päivän(äänestyspäivän) poliisin väkivallan olleen vain oikeuden määräysten täyttämistä. Samainen eversti oli 37 vuotta sitten helmikuun 23:nnen päivän vallankaappausyrityksen aikana  rivipoliisina kaartin kasarmilla vetänyt päälleen Espanjan fasistien perinteisen sinisen paidan ja ilmoittautunut vapaaehtoiseksi everstiluutnantti Tejeron vallankaappaajien riveihin.

 Katalonian itsenäisyysmielisten niin sanotun prosessin tutkimuksia Barcelonassa johtava kansalliskaartin everstiluutnantti on puolestaan samaan aikaan kirjoittanut salanimellä twiittejä, joissa on avoimesti arvostellut, halveksinut ja vähätellyt prosessiin liittyviä katalonialaisia, mitä voisi sanoa vähin täänkin epäammattimaiseksi , mutta muuten innokkaasti kuulusteluihin kutsuvat korkeimpien oikeusasteiden tuomarit eivät ole korviaan lotkauttaneet; onhan everstiluutnantti niin sanotusti omia poikia.

Kanslliskaarti näyttää myös alkaneen seurailla yhden maailman parhaimpiin jalkallovalmentajiin kuuluvan Pep Guardiolan perheen toimia. Guardiolan "synti" kansalliskaartin silmissä on ollut tukea itsenäisyysmielisiä ja esiintyä valmentajana heidän tunnusmerkkinsä, keltainen nauha rintapielessään. Kannattaa katsoa Manchestrer Cityn seuraava matsi.

Espanjan perustuslakituomioistuimen ja korkeimman oikeuden tuomarien toiminta on herättänyt paljon kysymyksiä, viime aikoina entistä enemmän myös kansainvälisesti. Kun korkeimman oikeuden tuomari sanoo tutkintavankeudessa olevien poliitikkojen pääsevän heti vapaaksi, jos he luopuvat politiikasta ja kannattamasta itsenäisyyttä, siis muuttavat mielipiteitään, niin ei ole juuri parempaa todistetta siitä, että vangitut ovat kalterien takana juuri mielipiteidensä takia, siis polittisia vankeja.

Katalonian itsenäisyysmielisten poliitikkojen jahtaamisen lisäksi Espanjan hallitus on innostunut espanjalaistamaan Kataloniaa kielipolitiikan avulla. Se on sinänsä kummallista, koska Katalonian koulujen kielipolitiikka on saanut paljon kiitosta; se on tuottanut täysin kaksikielisiä oppilaita.

Saman totesi jopa Espanjan opetusministeriön juuri julkaisema tutkimus, jonka mukaan Katalonian oppilaat saivat kaikista ns.kahden virallisen kielen alueista(muita ovat Baleaarit, Valencia, Galicia ja Baskimaa) parhaimmat arvosanat aineessa nimeltä Espanjankieli ja kirjallisuus; tulokset ylittivät jopa monen  täysin espanjankielisen alueen tulokset.

Espanjan radio-ja televisioyhtiön pomo otti kieliasiaan kantaa toteamalla, että espanjankieli on ihana, koska Espanjan kuningas Kaarle I käytti sitä Jumalan kanssa(eikä siis puhunut katalaania, Jumalasta en tiedä). Kaarle I hallitsi Espanjaa ja Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa 1500-luvulla.

Ja näin lopuksi: kahden uuden mielipidetutkimuksen mukaan 54,9% katalonialaisiata kannattaa  itsenäisyyslinjan jatkamista mieluummin neuvottelemalla Espanjan hallituksen kanssaa , mutta myös tarvittaessa  yksipuolisesti, ja jos nyt pidettäisiin vaalit, itsenäisyysmieliset puolueet saisivat jälleen ehdottoman enemmistön parlamenttiin, jopa vähän suuremman kuin joulukuun vaaleissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mielenkiintoista miten Katalonia tuli kaikkien huulille ja meni samoin tein. Kiitos Antille päivityksestä ja muistutuksesta.

Kansanedustaja Kärnä patsasteli julkisuudessa parin viikon verran katalaanien asialla mutta tilalle taisi tulla tärkeämpiäkin juttuja, kuten Mc Donaldsin hampurilaislihan alkuperä. Katalonia on ni-in last season.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Olipa ilkeästi sanottu. Olen tehnyt Katalonian eteen töitä koko ajan ja viimeksi tänään tein asiaan liittyvän valtiopäivätoimen jättämällä kirjallisen kysymyksen aiheesta. Katalonia on myös ollut koko ajan esillä kauttani esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Samoin voit eduskunnan sivuilta käydä seuraamassa toimenpidealoitettani asiasta. Kannattaa oikeasti perehtyä siihen mitä sanoo. Minä en voi vaikuttaa siihen, mitä media Suomessa asiasta uutisoi, mutta töitä tehdään tämänkin kysymyksen eteen koko ajan ja kun jotain aloitan, niin sen vien myös loppuun. Oli sitten kyse mäkkärin lihan alkuperästä tai Katalonian itsenäisyydestä.

Käyttäjän anttihalinen kuva
Antti Halinen

Kiitos kiittämisestä. Olen ihmetellyt pitkään tuota samaa: mihin hävisi esimerkiksi Hesarista ja Ylestä Katalonian seuranta.Se olisi nyt tärkeää, koska Espanjan hallitus käyttää rumia otteita, Katalonian tapahtumia tutkivat tuomarit ovat enemmän tai vähemmän hallituspuolueen PP:n taskussa toisin sanoen tuomarit ja kansalliskaartin tutkijat hoitavat asian hallituksen puolesta.
Hesarin linjahan on ollut koko ajan hyvin Katalonian vastainen; sehän häiritsee EU:ta, hajottaa Eurooppaa ja ties mitä muuta. jatkan kirjoittamista.

Toimituksen poiminnat