anttihalinen

Yle,Kivinen ja etiikka

 Entinen työnantajani, nykyinen eläkkeenmaksajani oli hiljan myrskynsilmässä ns. Sipilägaten vuoksi. Tosin minä kutsuisin sitä mieluummin Jääskeläisgateksi. Sipilä teki poliitikkojen ainaista työtä, painosti Yleä ja onnistui niin hyvin, että lamabota Jääskeläinen vastoin journalismin etiikkaa, moraalia ja sääntöjä taipui kopeloimaan tehtyjä ja tekemättömiä juttuja. Hän toisin sanoen sensuroi juttuja tai siikaloi, jota sanaa me käytimme joskus 80-ja 90-luvuilla  sensurointiin innostuneen,toisen kepulaisen pomon Tapio Siikalan mukaan.

 Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen oli tapansa mukaan aika tavalla suu supussa; tosin hän tietysti puolusteli Jääskeläistä; sinänsä harvinaista, koska Ylen pomot eivät vuosikymmenten saatossa ole juuri kunnostautuneet alaistensa puolustamisessa.

Jokin etiikka-asioissa on ilmeisesti jäänyt mietityttämään Kivistä, sillä nyt hän kehottaa/vaatii viestissään yhteisölle yleläisiä seuraavasti:"Muistutan siitä, että kaikkien yleläisten on suoritettava eettisten ohjeiden verkkokurssi ja tentti. Sujuva verkkokurssi tuo paljon hyvää tietoa toiminnastamme ja periaatteistamme, joten siitä on aidosti hyötyä." Toimitusjohtaja kertoi läpäisseensä kurssin ja tentin, joka haiskahtaa aika pahasti jonkin konsultin tuotokselta ja silloin se on taas maksanut Ylelle maltaita.

Lasketaanpa. Jos jokainen yleläinen tekee toimitusjohtajan vaatiman verkkokurssin ja  käyttää siihen noin 45 minuuttia, niin siihen kuluu yhteensä 67 henkilötyöviikkoa. Tuntuu olevan turhaa aikaa työnteossa; toisaalta kyynikko voisi sanoa, että ovatpahan senkin ajan pois pahanteosta esimerkiksi hallituksen kimpusta ja Sipilää kiusaamasta.

Kivinen voisi ensimmäiseksi lähettää kurssille Jääskeläisen, joka ei tosiaankaan ole kunnostautunut etiikassaan. Ja Ylen kulut kattava veronmaksaja voisi tietysti kysyä, mitä hyötyä on moisesta kurssista, koska etiikka pitäisi olla esimerkiksi jokaisen toimittajan hallussa ihan ilman kurssejakin. Mutta kai Kivisenkin on jotain puuhailtava varsin muhkean vuosipalkkansa eteen, jos ei muuta niin käymällä verkkokursseja ja puhumalla yleläisille heppoisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen paljossa samaa mieltä. Sipilän taloustoimien läpivalaisu on journalistien perustehtäviä. On luonnollista, ettei se miellytä Sipilää. Mutta Ylen ei pidä välittää pääministerin primitiivireaktioista. Siinä tehtiin virhe, joka johti Suomnen kansainvälisen sanavapausrankingin putoamiseen.

Onneksi Sipilä näyttää vihdoin ymmätävän, ettei liikemies-pääministerille sovi valtionyhtiöiden ohjaus.

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233701...

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Kyllä toimittajan työ on aika pitkälti kutsumusalaa. Minä olen huollissani niistä , jotka vaimentamisen kulttuuri pitää edelleen pelolla talossa kuin niitä, joilla on varaa lähteä eikä taipua. Todella sääli, että niin moni erinoimainen toimittaja on joutunut joko eläköitymään, lähtemään muualle tai tekemään juttuja ohjatetusti. Ylessä on tääläkin hetkellä niin paljon uskomattoman taitavia toimittajia, jotka eivät saa sitä äänitorvea minkä ansaitsivat.

Hallintoneuvostoon kuuluu 21 eduskunnan poliittisin perustein valitsemaa jäsentä. Samalla YLE joutuu maksamaan kymmeniä miljoonia "ylimääräistä" Digita Oy:lle digioikeuksista ja on siten riippuvainen Yle-verosta. Verotus taas on politiikkojen armoilla. Joten ei hyvältä näytä yhtälö nykyvalossa. Vain turvaamalla autonomisen aseman ja riittävän rahoituksen voidaan YLE:ssä ohjata rahaa myös siihen "vaikeasti työllistettävään, mutta samalla rikastuttavin" sektoriin - tutkivaan ja hitaan journalismiin.

Palautetaan journalismin arvo sille kuuluvalle tasolle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset