anttihalinen

Sipilä, EU ja juurisyyt

EU:n huippukokouksessa Maltalla pääministeri Juha Sipilä loihe lausumahan muun muassa seuraavaa:"Meidän  huolemme liittyy nyt maahanmuuttoon ja sen juurisyiden hoitamiseen" ja jatkoi:"Siinä on tärkeää, että Libyasta löytyy vahva partneri, jonka kanssa voidaan näistä asioista sopia."

Ihan ensimmäiseksi voisi hämmästyksen jälkeen sanoa, että Libyasta löytyy kaksikin hallitusta ja lukematon määrä erilaisia aseellisia järjestöjä niin, että kenen kanssa oikein sovitaan. Toiseksi lausuntoa voi pitää EU:lle tyypillisenä seurausten eikä niiden Sipilän mainitsemien "juurisyiden" hoitona."Juurisyistä" Sipilällä ei näytä olevan minkäännäköistä käsitystä; arvoisa pääministeri voisi antaa jollekulle lukuisista avustajistaan tehtäväksi selvittää ne todelliset syyt siihen, että ihmiset lähtevät esimerkiksi Länsi-Afrkan maista Libyan kautta kohti Eurooppaa. Siihen ei kovin kauan tuhraantuisi avustajien kallisarvoista aikaa, sillä tietoa on runsaasti, jos halua etsimiseen riittäisi.

Sitähän EU ei ole koskaan tehnyt tai halunnut tehdä eikä näytä sitä nytkään tekevän, vaan haluaa perustaa leirejä Libyaan, rakentaa lisää piikkilanka-aitoja ja koulutttaa libyalaisia erilaisten siirtolaisten tai pakolaisten metsästämisessä.

Ihmiset lähtevät läntisestä Afrikasta ihan samoista syistä kuin ihmiset muuualtakin maailmasta ovat aikojen kuluessa lähteneet: pakoon köyhyyttä, näköalatonta tulevaisuutta, hallitsijoidensa korruptiota, poliittista vainoa. Toki sekaan mahtuu monenmoista onnenonkijaa ja muita puliveivaajia, mutta he ovat aina olleet vain pieni vähemmistö; olihan esimerkiksi Ruotsiin muuttaneiden satojentuhansien suomalaisten joukossa vain vähän niitä ns.Slussenin sissejä.

Köyhyyden luomisesta EU voi panna ison osan omaan piikkiinsä- yhdessä tukemiensa afrikkalaispomojen kanssa- muun muassa siksi, että se dumppaa läntiseen  Afrikkaan suurilla tukiaisilla tuettuja maataloustuotteitaan ja tappaa siten paikallisten pien-ja vähän suurempienkin  viljelijöiden mahdollisuudet pysyä hengissä omalla työllään.

Noiden maiden korruptoituneiden hallitusten kanssa EU solmii itselle  suotuisia kalastussopimuksia. Kun yksi EU-maista peräisin oleva kalalaivatehdas purjehtii Länsi-Afrikan vesille, se rosvoaa yhdellä keikalla saman verran kaloja kuin paikallinen rannikkokalastaja 60 vuodessa. EU vie kirjaimellisesti leivän tai tässä tapauksessa kalan länsiafrikkalaisen pienkalastajan suusta. Ja kun nämä ihmiset sitten yrittävät löytää elinkelpoisempaa tulevaisuutta Euroopasta, sama EU rakentelee esteitä ja Sipilän tavoin pitää "juurisyinä" sitä, ettei Libyassa ole vielä leirejä, jonne kaikki Eurooppaan yrittäjät voitaisiin sijoittaa ja pitääkin niissä.

Kun kukaan ei enää hukkuisi vaarallisilla merimatkoilla Välimerellä, Bryssel ja Sipiläkin voisivat taas taputtaa käsiään ja onnitella itseään "juurisyiden" hienosta hoidosta ja unohtaa ikävän todellisuuden ja oman vastuunsa maailman köyhyydestä ja sen synnyttämistä muuttovirroista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Libyassa USA:n johdolla natomaiden pommitukset saivat maan sekasortoon ja pakolaisvirrat liikkelle.Gaddafin Libya piti hyvin Pohjois-Afrikan pakolaiset Välimeren eteläpuolella.

Toimituksen poiminnat