anttihalinen

Euroviisut ja vuosiluvut

Ukraina voitti euroviisut, onnea Kiovalle. Krimin tataarit ansaitsevat kaiken mahdollisen huomion kovasti kolhitulle kohtalolleen. Yksi asia jäi mietityttämään, laulun ilmiselvä poliittisuus, mitä euroviisujen viskaalit eivät ole aiemmin hyväksyneet, mutta nyt sen tekivät.

Mitäpä jos Venäjä tekisi ensi vuonna vastaavanlaisen tempauksen? Venäläislaulaja kertoisi isovanhempiensa kohtaloista vaikkapa vuonna 1941 ja laulun nimi olisi 1941, jolloin Natsi-Saksan SS-miehet murhasivat muutamassa kuukaudessa yli miljoona juutalaista ja ainakin saman verran venäläisiä, valkovenäläisiä ja ukrainalaisia(!). "He tulivat kotiini, murhasivat ihmiset ja sanoivat, etteivät ole syyllisiä, koska he ovat arjalaisia yli-ihmisiä ja tapetut vähäpätöisiä ali-ihmisiä", voisi olla laulun sanojen ydin.

Hyväksyttäisiinkö tällainen laulu kisoihin mukaan vai pidettäisiinkö sitä vain Putinin propagandana, ilkeänä Venäjän temppuna, joka ilman muuta pitää raakata? Tuskin hyväksyttäisiin vaikkapa siitä syystä, että Saksa on yksi viisujen suurimmista maksajista ja automaattisesti aina mukana finaalissa.

Omasta mielestäni  voisivat lallatella ihan miten poliittista tekstiä tahansa, mutta sitten pitäisi tekstejä arvioida samoilla mittatikuilla eikä niin, että vain jonkin osapuolen laulu on propagandaa, mutta toisen vain tosieälämän tarina. Aiheista ei olisi pulaa: Unkarin kansannousu, Tshekkoslovakian miehitys, Bosnia-Hertzegovina, armenialaisten kansanmurha(mitähän presidentti Erdogan sanoisi siitä), Kosovo, serbien ja kroaattien tappajaiset.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Asiat ovat suhteellisia. Maailman mahtavin propagandakoneisto on rummuttanut miten koko maailma sortaa ja vihaa venäläisiä, he itse ovat syyttömiä.
Venäläiset ovat itse tuhonneet lukemattomia kansoja, eipä niistä ole paljoa kirjoiteltu. Tämä euroviisulaulu toi maailman tietoisuuden vain pienen palasen venäläiten harrastamista kansanmurhista.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kilpalaulannaksihan se menisi kun vuorotellen ranskalaisessa aakkosjärjestyksessä ehkä Armeniasta alkaen esiteltäisiin megatraumojamme - mutta kuitenkin ökyrikas Venäjä saisi aina veto-oikeudellaan muistella kuinka lopulta pelasti kaikki eurooppalaiskansat Voiton päivänä (kuten näyttää taaskin tarjoutuvan), ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216633-v...

Eräänlaista holokaustinkieltämistäkin voisi ilmetä esimerkiksi, jos Puola tekisi partisaanivalssin tyyliin koskettavan balladin toisen maailmansodan ensimmäisestä siviilien massamurhasta, jossa itäisen Puolan miehitysvallan vangitsemia aseettomia tapettiin Katynin metsässä 1940. Siellä muuten suunniteltiin tapettavan myös Suomen talvisodassa vangitut upseerit, jolloin ehkä myös presidentti Halosen 60-vuotismuistolento Smolenskiin olisi voinut jotenkin estyä vaikka kissanristiäisten päällekkäisyyden vuoksi.

Suomi olisi kyllä varmaan valmis esittämään pienen ja omituisen viisuversionsa talvisodasta tyyliin Evakon laulu (V. Lavi/ A. Saaristo) http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216807-e...

KÄSI SYDÄMELLE: Alusta lähtien Euroviisuissa on politikoitu, ja jo niiden aloittaminen samoin kuin kilpailijablokinkin Interviisut olivat aikansa (geo)politiikkaa.

Euroviisuissa on kuultu/nähty 1960-luvulta lähtien joka vuosi vähintään yksi tai useampikin edustuskappale, joissa on tuotu selvästi esille mm. näiden ideologisten suuntausten agendojen mukaista hieman peiteltyä, vahvasti viitteellistä tai melko suorasukaistakin poliittista propagandaa:

1. erilaisia yleismuodikkaita ja poliittiisesti 'melko korrekteina' pidettyjä ideoita kuten
- maailmanrauhanaate
- kansallishenkisyys/kansallisromantiikka/etnisyyden mainostaminen
- kukkaishippitrendi yms.
- luonnonsuojelu/ympäristöasialiike
- kiireyhteiskunnanvastaisuus (Nuku pommiin, Laiskureiden lauantai...)
- ym. jne. etc.

2. mutta lisäksi myös joitain voimakkaasti vastaanottajien kantoja jakavia aatteita kuten
- homoaktivismin, transsuuntausten ja sukupuolineutraaliuden aggressiivinen hypetys sekä
- Euroopan integraatiousko - mm. voittoviisu 1990 'Unite, unite, Europe!' joka on näemmä innoittanut jonkinmoiseen pikkutieteelliseen tutkimukseenkin, ks. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0...
- kuuntele: https://www.youtube.com/watch?v=DzRAzAPWxF8 - laulaja oli Toto Cutugno, joka tunnetaan myös kansallismielisestä kappaleesta Sono l' italiano eli "olen suomalainen"

On valitettavaa, että nuo viimeksimainitut propagointisuuntaqukset on ikään kuin kanonisoitu ja hyväksytty Euroviisujen viralliseksi linjaksi, koska Putinin kaltaiset kieroilijat voivat vedota niiden tosiasialliseen nurkkakuntapuolueellisuuteen houkutellakseen kannattajia omien järkyttävien taustamotiiviensa taakse. Kaikki täysijärkiset putinisminvastaiset eurooppalaisethan eivät suinkaan suhtaudu yhtä suosivasti Euroopan poliittiseen yhtenäistämiseen ja sukupuoliperversioihin kuin viralliset viisuaktivistikellokkaat.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

P.S. Tähän väliin sopiikin varmaan hiljentyä kuulemaan euroviisukarsinnoissa 1975 hienokseltaan rannalle jäänyt taatusti epäpoliittinen viihdekappale à la Agit-Prop: On jotain mikä yhdistää
https://www.youtube.com/watch?v=QM7SIuA5DQI

Ja samaan hengenvetoon niellään vielä tämä sanomaltaan yhä ajankohtaisempi ITÄMERI, RAUHANMERI! https://www.youtube.com/watch?v=Ve487P-hlSc

Toimituksen poiminnat