anttihalinen

Qatar ja yritysjohtajien ihmisoikeuskäsitykset

 Luin aika äimistyneenä suomalaisten yrityspomojen ihmisoikeuskäsityksiä Hesarin(6.7.) Qataria koskeneessa jutussa. Qatarin vierastyöläisten surkeat työolot ovat nimittäin olleet jo pitkän aikaa ihmisoikeusjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön silmätikkuna, mutta se ei tunnu karskeja suomalaisjohtajia liikuttavan millään tavalla.

 Qatarin hallituksen omienkin tilastojen mukaan viime vuonna kuoli yli neljäsataa rakennustyöläistä, intialaisia ja nepalilaisia, sillä "alkuasukkaathan" eivät likaa Qatarissa käsiään rakennushommiin. Siis keskimäärin enemmän kuin yksi rakennusduunari päivässä. Mitä todennäköisimmin kuolleiden määrä on virallisia lukuja suurempi.

Ja mitä tästä sanovat suomalaiset johtajat? Finpron aluejohtajan Oskar Rautiaisen mielestä työntekijöiden huonoista oloista kirjoittaminen on "lillukan varsiin takertumista". Mitähän Rautiainen ja muut hänen kaltaisensa sanoisivat, jos heidän omaisiaan, lähisukulaisiaan tai tuttujaan kohdeltaisiin työmarkkinoilla samalla tavalla kuin Qatariin tulleita rakennustyöläisiä? Olisiko sekin vain turhaa höpinää ja lillukan varsiin takertumista? Epäilen vahvasti, että Rautiainen saattaisi nostaa siitä jonkinlasen metelin.

Toinen pomo Raimo Juhantalo kyselee, miksi Qatarin työntekijöiden olot kiinnostavat suomalaisia?Pitäisi kiinnostaa, sillä maailmamme on yksi ja yhteinen, ja  jos vaadit ihmisoikeuksia yhteen paikkaan, on niitä syytä kunnioittaa kaikkialla, eikä kätkeytyä tyypilliseen yritysjohtajan selitykseen: emme kysele asiakkaidemme duunareiden oloja.

Nykyaikana saattaa yritykselle olla sitä paitsi aika vaarallista todeta Juhantalon tavoin, etteä "viime kädessä se, mitä asiakkaamme tekevät, ei ole meidän asia". Viime aikoina on ollut runsaasti esimerkkejä siitä, miten kansalais-yms. järjestöjen nostama häly työntekijöiden oloista ja surkeista palkoista on vaikuttanut monien, myös suomalaisten yritysten maineeseen. Ei kannattaisi vapaaehtoisesti ajaa itseään huonosti käyttäytyvien yritysten mustalle listalle.

Ja lopuksi: Qatar sai jalkapallon MM-kisat FIFA:n puheenjohtajan ja muiden pomojen aikamoisen suhmuroinnin tuloksena, ja ne olisikin  mielestäni ehdottomasti siirrettävä muualle eikä pelkästään mitä ilmeisimmän korruption vuoksi vaan myös siksi, että olot ovat pelaajille epäinhimilliset. Jo nyt Brasiliassa on nähty, miten yli 30 asteen kostea kuumuus vaikuttaa pelaajiin. On juomataukoja ja pelaajien ilmiselvää läkähtymistä kuumuudessa, joka ei ole vielä mitään verrattuna Qatarin lämpötiloihin kisojen normaaliin pitoaikaan kesä-heinäkuussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Luulisi sanan kiirivän myös mahdollisten työntekijöiden korviin eivätkä vapaaehtoisesti menisi työskentelemään Qatariin. Kyllä kai sitä ihminen oman parhaansa ymmärtää.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olli,Oletko oikeasti noin yksinkertainen vai hörhöiletkö ideologisella pohjalla vain?

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Oliko sinulla jotain muutakin sanottavaa kuin henkilökohtaisia loukkauksia? Nähtävästi ei.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #4

Pysyttelin tasollasi,että ymmärrät tasosi :)

Toimituksen poiminnat